Kotor Varoš ponovo ima fudbalskog reprezentativca

Priliku da upiše prve nastupe za reprezentaciju BiH imaće Adnan Kovačević čije je porijeklo iz Šipraga kod Kotor Varoša.

Kotor Varoš je time dobio još jednog fudbalskog reprezentativca nakon što je godinama za najbolji tim BiH igrao Senijad Ibričić. 

Kovačević je pozvan u tim u ovom kvalifikacionom ciklusu kada selekcija BiH igra utakmice protiv Lihtenštajna i Jermenije. Nakon mlade reprezentacije i dobrih igara u klubu uslijedio je i poziv selektora Roberts Prosinečkog koji za Kovačevića ima posebno značenje.

– Može se reći da je ovo kruna moje karijere. O ovome sam sanjao kad sam bio dječak i počeo se baviti fudbalom. Mogu reći da mi se san ispunio, ali ovaj poziv predstavlja i dodatni motiv za još jači rad i dokazivanje – rekao je Kovačević.

Za prve utiske s treninga i susret sa ostalim igračima kaže da je zadovoljan, iako priznaje da je možda malo u grču zbog prvog reprezentativnog okupljanja.

– Svi su raspoloženi, opušteni i bilo je pravo uživanje trenirati s njima. Kada poredim sa U-21 selekcijom, gdje smo svi generacijski povezani, ovo je ipak viši nivo, sve je mnogo ozbiljnije, kao i sama činjenica da treniram s momcima koji su prave zvijezde – naglašava ovaj defanzivac.

BiH će sutra na Bilinom polju u Zenici ugostiti Lihtenštajn. To je prilika za Kovačević da na ovom stadionu osjeti atmosferu i možda ubilježi prvi nastup.

– Ako dobijem priliku, spremaću se kao što se pripremam u klubu. Na dan utakmice sam maksimalno koncentrisan i razmišljam samo o toj utakmici. Sve druge stvari ostavim po strani i fokusiram se samo na ono što će se dešavati na terenu. Vjerovatno ću imati i malo treme, ako dobijem priliku da igram, ali to je ono što me pokreće, upravo taj pritisak me tjera da budem najbolji što mogu. Podrška publike je značajna i radujem se što ću sada biti dio te atmosfere koja prati reprezentaciju u Zenici. Uvijek me fascinirala publika na “Bilinom polju” kad sam gledao utakmice, a sad ću imati priliku da kao igrač vidim kako to izgleda – rekao je reprezentativac koji nastupa za poljski klub Korona.

Na pitanje kakve su razlike između Premijer lige BiH i poljskog prvenstva, Kovačević kaže da u BiH ima mnogo kvalitetnih igrača koji mogu da igraju u Poljskoj.

– Što se tiče infrastrukture, tu mnogo zaostajemo. Poljska ima nekoliko stadiona s kapacitetima od 50 ili 60 hiljada zahvaljujući Evropskom prvenstvu, koje se igralo tamo. Takođe, Poljaci puno ulažu u fudbal –  istakao je Kovačević. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*