FK Mladost: Potrebna pravedna, a ne politička i kumovska podjela novca iz budžeta

Uprava Fudbalskog kluba Mladost Kotor Varoš pozvala je opštinske vlasti da obavežu sve korisnike novca iz opštinskog budžeta da podnesu izvještaj o utrošku sredstava u 2017. godini i da se raspodjela budžetskih sredstava zasniva na pravednosti i značaju korisnika.

Iz Mladosti apeluju da sve sportske organizacije budu obavezane da poštuju dokumente koje je usvojila Skupština opštine Kotor Varoš – Omladinsku politiku opštine Kotor Varoš za period od 2017. do 2021. godine, Odluku o kategorizaciji sportova i sportskih organizacija opštine Kotor Varoš i Pravilnik o raspodjeli sredstava sportskim organizacijama iz budžeta opštine Kotor Varoš.

– Poštivanjem ovih dokumenata izbjeći će se bilo koja diskriminacija, posebno politička ili kumovska. Našem klubu odgovaraju pomenuti dokumenti jer sadrže kriterijume kao što su izvršena registracija i upis sportske organizacije u sudski registar, posjedovanje obaveznih internih akata i ponašanje kako je to zakonom predviđeno, brojnost takmičara, (članovi kluba) rang takmičenja, tradicija postojanja kluba i drugi – navedeno je u saopštenju za javnost Mladosti izdatom povodom rasprave o budžetu na posljednjoj sjednici Skupštine opštine Kotor Varoš.

U upravi Mladosti podsjećaju da se klub takmiči u Regionalnoj ligi RS sa klubovima iz Banjaluke, Kozarske Dubice, Kneževa, Šipova, Kostajnice, Čelinca, Prijedora, Srpca i Gradiške.

– Prema aktima Fudbalskog saveza RS svaki klub se mora takmičiti u kategoriji seniora, kadeta-juniora i pjetlića-pionira. Trenutno klub ima 140 članova koji se takmiče u svim navedenim kategorijama. Za razliku od nekih sportskih organizacija koji se takmiče po turnirskom sistemu, Mladost se takmiči po liga sistemu, odnosno dvokružnom sistemu sa 30 kola – navedeno je u saopštenju.

To je mnogo skuplje za klub, istaknuto je u saopštenju, jer je potrebno obezbijediti novac za odlazak na gostovanje u 15 utakmica.

– Ti troškovi po utakmici prosječno iznose oko 200 KM, što znači ukupno 3.000 KM, dok za organizaciju domaćinstva treba 340 KM (delegat, sudije, snimatelj utakmice), što znači za 15 utakmica 5.100 KM. Ukupno samo za seniore potrebno je 8.100 KM u jednoj godini, a u njih ne računamo naknadu treneru jer mu u 2017. godini nismo ništa platili – ističe uprava Mladosti.

Navedeno je da tu izdacima nije kraj i da je za kotizaciju Fudbalskom savezu RS potrebno 3.848, a za članarinu istoj asocijaciji 400 KM. Troškovi za obavezni internet iznose 300, a za ogrev, struju, održavanje stadiona i komunalne usluge potrebno je 4.000 KM godišnje.

– Dakle bez plaćanja trenera za godinu klub mora imati 16.648 KM. Za 2017. godinu budžetom je predviđeno 14.000 KM. Klub nema rješenja, a da li će ga imati nadležni u Skupštini opštine Kotor Varoš, vidjećemo. Da je ovaj klub dobio veoma malo sredstava za 2017. godinu u odnosu na neke druge, manje poznate i za grad važne klubove, govori i matematika – kada se 14.000 KM odobrenih budžetom podijeli na 140 registrovanih i aktivnih članova Kluba, vidi se da budžet jedan član kluba tereti u visini od 100, a dnevno to iznosi oko 38 KM. Nemamo namjeru da predlažemo kojim bi se sportskim organizacijama ili drugim korisnicima budžeta umanjila izdvajanja, ali očekujemo da će odgovorni prihvatiti kriterijume koji će ih opredijeliti, kao što su tradicija i masovnost. Malo je sportskih organizacija koje se mogu pohvaliti velikim brojem vaspitanih sportista svih uzrasta. Ovo potvrđuju veoma dobri đaci, studenti i radnici. Klub ima i obrazovane trenere koji posjeduju UEFA licence. Ali o ovome ćemo u posebnoj prilici putem sredstava informisanja i portala u opštini Kotor Varoš. Dobro bi došla posebna rubrika “Portreti FK Mladost” – poručila je uprava najstarijeg sportskog kolektiva u Kotor Varošu i dodala da s pravom očekuju i od odbornika u Skupštini opštine Kotor Varoš, jer su mnogi bili aktivni sportisti, da će prilikom usvajanja budžeta za 2018. godinu odobriti dovoljno novca za klub i da im se na tome srdačno i istinski zahvaljuju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*