Đoković poslije Srbije i Italije pomaže i ugroženim kolegama

Lošije rangirani teniseri, pogotovo oni ispod 100. pozicije na ATP listi, praktično su u periodu stopiranja “bijelog sporta” zbog pandemije korona virusa izgubili svaki prihod, ali je najbolji teniser svijeta Novak Đoković riješio da im olakša ovaj period. 

Nije Novak osjetio samo obavezu kao predsjednik savjeta tenisera, već i onu ljudsku, te prelomio da organizuje dobro rangirane kolege koji zauzimaju mjesta od 2. do 100. pozicije na ATP listi i animira ih da donacijama pomognu one koji manje zarađuju, odnosno ništa u ovim nedjeljama, a pitanje i dokle pošto je prilično maglovita budućnost tenisa.

Plan srpskog asa razotkrili su novinari Kristofer Klari i Džon Verhejm i otkrili da je Srbin glavni krivac što bi lošije rangirani igrači uskoro mogli da dobiju veliku pomoć, ukupno od oko 4,5 miliona dolara ukoliko Đokovićeva inicijativa bude prihvaćena.

– Đoković je predložio da najboljih 100 rangiranih na ATP listi pomogne sa iznosom od 5.000 do 30.000 dolara fondu za pomoć slabije rangiranim teniserima. Sa droprinosima sa grend slemova i drugih ATP turnira mogao bi kompletan paket donacije da prebaci četiri miliona dolara. Sjajan gest tenisera – napisao je Klari.

On je u korist svojih tvrdnji podijelio i tvit novinara Verhejma, odnosno jednu prepisku za koju Amerikanac tvrdi da je Đokovićeva, a u njoj detaljno stoji kako bi izgledao plan koji ima srpski teniser za pomoć lošije rangiranim igračima i igračicama.

U donaciji fondu ugroženih tenisera učestvovalo bi ukupno 120 tenisera, 100 najboljih singl igrača i 20 dubl. Najviše bi donirali Novak Đoković, Rafael Nadal, Dominik Tim, Rodžer Federer i Danil Medvedev, odnosno top 5 igrači – po 30.000, dok bi do igrači do 10. pozicije uplatili po 20.000 dolara. Do 20. mjesta na ATP listi teniseri bi uplatili po 15.000, do 50. pozicije po 10.000, a ona druga, slabije rangirana polovina prvih 100, donirala bi po 5.000 dolara, koliko i top 20 dubl igrača.

Ukupna suma bila bi 1,05 miliona dolara, a sa donacijama turnira cifra bi se popela na četiri do 4,5 miliona dolara.

– Ova poruka Novaka Đokovića kolegama sa Rafaelom Nadalom i Rodžerom Federerom je zaista izvanredna. Prepričavaćemo našim unucima o velikoj teniskoj trojci, a neke od priča će se čak možda i ticati tenisa – napisao je Verhejm.

Đoković je početkom pandemije korona virusa bio u Sjedinjenim Američkim Državama pošto je trebalo da igra na tamošnjim turnirima nakon osvajanja Dubaija, ali je nakon prvih otkazivanja otišao sa porodicom u Marbelju. Odatle je, potpuno izolovan, pratio dešavanja u domovini i svijetu.

Najprije je najbolji teniser svijeta riješio da pomogne Srbiji i uplatio milion evra za kupovinu respiratora i ostalih medicinskih sredstava za borbu protiv virusa korona. 

Nedavno je Đoković dospio u žižu pošto je donirao novi milion evra bolnicama u Italiji. Tačnije, žestoko pogođenoj Lombardiji zbog čega mu se poklonila cijela Italija. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*