Čudo od djeteta kotorvaroške krvi na prestižnoj košarkaškoj akademiji u Španiji

Porodicu Teinović iz Kotor Varoša sportskim uspjesima je proslavio fudbaler Dalibor Teinović, a na dobrom putu da nastavi tim putem, pa čak i da ga nadmaši, je njegov sin Filip koji briljira sa košarkaškom loptom zahvaljujući kojoj će karijeru nastaviti u Španiji.

Filip je rođen 29. avgusta 2004. godine u Mariboru gdje je njegov otac doživio najveće uspjehe i zenit bogate karijere. Odrastao je u Ljubljani gdje je pohađao vrtić i osnovnu školu. Sa košarkom se susreo u trećem razredu osnovne škole i od tada je ona njegova najveća ljubav, iako je nešto ranije krenuo očevim stopama.

– Najbolji drugar Luka me pozvao da zajedno odemo na jedan njegov trening u Košarkaškom klubu Ježica. Odmah sam se zaljubio u košarku, iako sam dvije godine prije toga trenirao fudbal. Trening za treningom i košarka je brzo postala moja ljubav – kaže Filip za “Moj Kotor Varoš”.

On dodaje da je imao sreću da je njegova osnovna škola imala dobar odnos prema sportu, a posebno košarci.

– Vremenom sam spoznao da su moju osnovnu školu pohađali veliki košarkaši i slovenački reprezentativci kao što su braća Erazem i Domen Lorbek i Uroš Slokar. Svaki slobodan trenutak mimo škole i treninga provodio sam uz košarke, igrajući u naselju na školskom igralištu gdje sam se kao dječak najviše razvio. Košarka je postala dio moje svakodnevnice, a uz drugare je to bio pravi gušt – ističe Filip.

Iz godine u godinu u Ježici je postajao sve bolji košarkaš, a sve je bilo začinjeno dobrim druženjima koje su temlj svakog kolektivnog sporta.

– Nisam izostajao sa treninga i utakmica. Jednostavno košarka mi je bila prioritet. Brzo je došla i prilika da zaigram za starije. To je bio izazov u kome sam se dobro snašao, uklopio u ekipu i sve je išlo naprijed. Bitna stepenica u mom razvoju je bio rad sa trenerom Petrom Brumenom – jednim od najiskusnijih i najuvaženijih trenera mladih igrača u Sloveniji. Imao sam sreću i čast da od njega puno toga naučim ne samo kao košarkaš već i kao čovjek – rekao je Teinović.

Prvi rezultati stigli su u školskim danima kada je sa drugarima za osnovnu školu osvojio drugo mjesto na prvenstvu Slovenije. Potom je briljirao i u klubu, ostarivši fantastičnu statistiku. U svom uzrastu imao je nevjerovatnih 33 poena po utakmici, čime je postavio rekord lige, dok je u konkurenciju dvije godine starijih igrača postizao prosječno 12 poena po meču. Nije mali broj ni međunarodnih turnira na kojima je biran u najbolju petorku.

Znanje koje je upijao i iskustvo koje je sticao nije prošlo neopaženo pa je uslijedio i poziv za reprezentaciju BiH, a trenirao je i sa selekcijom Slovenije. Ipak, kruna dosadašnjeg rada je poziv iz Španije koji može da mu bude odskočna daska za buduću profesionalnu karijeru.

– Na zimskom raspustu su me kontaktirali sa Španske košarkaške akademije u Madridu. Brzo sam shvatio da su ljudi sa te akademije povezani sa skautima, koji prate mlade košarkaše širom Evrope i da tako selektuju igrače kojima zatim nude šansu za razvoj i ozbiljan rad.  Sav ljetni raspust sam posvetio treninzima i učenju španskog jezika sa ciljem da se od 1. septembra što bolje uklopim u novu sredinu. Radujem se novom izazovu i akademiju vidim kao šansu za ozbiljan rad i razvoj – ističe sjajni plejmejker, koji se po potrebi odlično snalazi i u ulozi beka šutera.

Sa Filipom će put Španije još dvojica talentovanih dječaka iz Srbije, ostaće najmanje godinu, a ukoliko opravdaju povjerenje postoji opcija da produže još dvije.

Pred Filipom je, ukoliko ga zaobiđu povrede i posluži sportska sreća, velika karijera. Do tada se divi i idola pronalazi u NBA zvijezdi Kevinu Durantu, a ako nastavi sa dosadašnjim vrtoglavim razvojem neće biti iznenađenje ako zaigra na parketima najjače košarkaške lige. Poslije Luke Dončića Slovenci vjeruju u čuda.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*