Branka Jotanović putuje tri sata na trening, ali odricanje naplaćuje medaljama

Ko hoće nešto da učini nađe način, ko neće, nađe opravdanje, citat je poznatog španskog umjetnika kojim je zvijezda vodilja atletičarke banjalučkog Borca Branke Jotanović iz Maslovara.

Sjajna bacačica kugle i učenica drugog razreda Tehničke škole svakodnevno putuje oko tri sata, tokom kojih pređe 100 kilometara do škole, a zatim i do stadiona, na kojem marljivo trenira. Toliko joj treba da u Banjaluku autobusom stigne iz rodnih Maslovara, gdje pomno prate njene rezultate i nadaju se da će Branka stasati u vrhunsku sportistkinju, kojom će se ponositi još više nego danas.

Naporan rad prate i dobri rezultati pa se prošlog vikenda s mitinga u Osijeku vratila s osvojenim drugim mjestom i ličnim rekordom na takmičenju za mlađe juniore. Sedmicu ranije bila je bez premca na Kupu BiH u Sarajevu.

Ljubav prema kraljici sportova rođena je u osnovnoj školi, a talenat za bacanje kugle prvi je primijetio nastavnik fizičkog, s kojim je naučila osnove ove discipline. Od sedmog razreda redovno pobjeđuje na Malim olimpijskim igrama, a trenutno se sprema za republičko takmičenje na Sokocu, gdje će predstavljati svoju školu.

Početkom godine je imala priliku da se okuša i u seniorskoj konkurenciji na prvenstvu Srbije i u jakoj konkurenciji starijih takmičarki bila peta, najavivši i bogatu seniorsku karijeru.

Kuglu od tri kilograma bacila je 11,58 metara, ali s obzirom na to da svoj najbolji rezultat popravlja veoma često neće dugo ni ta udaljenost stajati pored njenog imena.

Prošlu godinu završila je kao šampionka RS u kategoriji mlađih juniorki, dok je na prvenstvu BiH u kategoriji starijih juniorki bila druga. Ovi uspjesi dobijaju na težini ako se uzme u obzir da se ozbiljnim treninzima bavi tek nešto više od godinu.

Branka je svjesna da od izgovora nema puno koristi, pa sve poteškoće prihvata kao nove izazove na putu do vrha, do kojeg se dolazi isključivo napornim radom i uz mnogo odricanja.

– U početku mi je bilo veoma teško da se organizujem zbog smjena u školi, ali sam se sad navikla. Atletikom bih se voljela baviti i u budućnosti, jer to je nešto što me čini srećnom i daje mi mogućnost da stvaram lijepe uspomene i stičem nove prijatelje – kaže Branka, koja je pronašla i zanimljivu relaksaciju od treninga – igra u Kulturno-umjetničkom društvu “Brio-Rudar” iz Maslovara.

Njen trener Nebojša Matijević kaže da su Brankini rezultati s obzirom na to da je relativno kratko u klubu vrijedni pažnje.

– To dokazuje i pobjedama na nedavno održanim prvenstvima. Svojom građom je preodređena da bude bacačica i vjerujem da će, ako se ozbiljno posveti, uspjeti u ovom sportu – kazao je Matijević i dodao da Branka može biti primjer onima kojima je stadion na nekoliko stotina metara od kuće, ali i ne pomišljaju da treniraju. (Nezavisne novine)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*