Zlatnik i pokloni za prvorođenu bebu u Banjaluci

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić uručio je danas zlatnik i 1.000 KM prvorođenoj bebi u 2020. godini sa područja grada Angelini Simović, dok su predstavnici Komercijalne banke uručili štednu knjižicu sa 500 KM.

Radojičić je nakon darivanja rekap da je beba rođena dva minuta iza ponoći i da je treće dijete u toj porodici.

– Svoj rođenoj djeci i njihovim porodicama želimo da, ne samo u ovoj godini, već u svom odrastanju žive u jednom lijepom i uređenom gradu, u dobroj RS, da obiđu svijet i sve što je dobro donesu sa sobom nazad i vrate se svom gradu – naveo je Radojičić.

On je podsjetio da Gradska uprava već tri godine finansira sve zahtjeve s ispunjenim uslovima za vantjelesnu oplodnju i da se razmišlja o tome da uslovi budu još fleksibilniji kako bi mogao konkurisati veći broj lica.

Radojičić je naveo da Banjaluka povećava i kapacitete u predškolskim ustanovama, a da je plan za ovu godinu obezbjeđivanje 600 novih mjesta u vrtićima.

Član Uprave Komercijalne banke Banjaluka Siniša Smiljanić naveo je da ta banka nastavlja tradiciju darivanja prvorođene bebe i daje doprinos natalitetu.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS Vlado Đajić rekao je da je ovaj čin jedna od u nizu dobrih aktivnosti Gradske uprave na čelu sa Radojičićem, ističući da ovaj čin nema samo materijalnu vrijednost, već i emotivnu, psihološku.

– Bitno je da i majke i djeca shvate da imaju podršku i grada i rukovodstva RS – poručio je Đajić.

On je kao predsjednik fondacije “Djeca nam se rađala” zahvalio i Komercijalnoj banci na ranijoj donaciji od 2.000 KM toj fondaciji, uz očekivanje da će pronatalitetnim aktivnostima vlasti i ove fondacije biti više novorođenih u ovoj godini.

Dežurni ljekar na Ginekološko-akušerskoj klinici Vladimir Perendija naveo je da je beba Angelina teška tri kilograma i 580 grama, duga 52 centimetra i da je ocijenjena visokom ocjenom, dodajući da su u novogodišnjoj noći rođeni četiri djevojčice i jedan dječak.

Angelinina majka Sanja Simović navela je da je porod protekao odlično i brzo i izrazila zahvalnost doktorki Aleksandri Rodić koja je izvela sve tri njene trudnoće do kraja. Simovićeva je zahvalila i ostalom osoblju koje je učestvovalo u porodu, a koje je nosilo novogodišnje kapice.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*