Zaraženo šest korisnika staračkog doma u Kneževu

Šest korisnika jednog privatnog doma za stara lica u Kneževu zaraženo je virusom korona čime je povećan broj pozitivnih u toj socijalnoj ustanovi.

Virus korona ušao je u ovaj dom kada je otkriveno da su zaražene dvije njegovateljice, a sada se proširio.

– Među osobama za koje je u posljednja 24 časa potvrđeno da su zaražene imamo 19 lica obuhvaćenih zdravstvenim nadzorom koji vršimo redovno. Šest je korisnika Doma za stara lica u Kneževu gdje smo imali zaražene njegovateljice. Virus se sada proširio i na šest korisnika. Testirali smo sve osobe u tom domu i ostale su negativne – rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

On je dodao da je u ovom krugu testirano i 79 osoba iz staračkih domova u Srpcu, Prnjavoru, Prijedoru, Banjaluci, Gradišci, Novom Gradu, Zvorniku i Trebinju, a svi nalazi su negativni.

– Važno je da se svi u staračkim domovima ponašaju u skladu sa upustvima Instituta za javno zdravstvo RS. U domovima u kojima nema virusa treba da rade na tome da on ne uđe u dom, a ukoliko se pojavi trebaju primjeniti mjere koje se odnose na ponašanje njegovatelja i korisnika, te da rade i na mjerama koje će onemogućiti da se virus proširi iz staračkog doma u zajednicu – pojasnio je Šeranić.

Navodeći da svi starački domovi moraju imati rezerve dezinfekcionih sredstava u slučaju vanredne situacije, Šeranić je istakao da je tražio podatke u vezi sa njihovim potrebama.

– Neki privatni starački domovi su nam se obratili i mi ćemo im obezbijediti potrebna sredstva da bi pružili adekvatnu njegu svojim korisnicima – naglasio je Šeranić.

U posljednja 24 časa potvrđeno je da je još 31 osoba u RS pozitivna na virus korona čime je ukupan broj dostigao 611.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*