Vrhunski banjalučki ljekari omogućili besplatne preglede

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS Vlado Đajić izjavio je da je planiran pregled oko 10.000 penzionera u okviru akcije besplatnih preventivnih pregleda krvnih sudova glave i vrata koju tokom septembra u Banjaluci realizuje Udruženje neurologa.

Đajić je rekao da je ovaj projekat usmjeren na penzionere jer je starost jedan od rizika za nastanak moždanog udara.

– U prvim danima septembra već smo pregledali više od 500 penzionera. Samo u jednom danu nas četiri neurologa pregledali smo 320 penzionera i spasili živote deset pacijenata sa znatnim promjenama na krvnim sudovima, koje zahtijevaju hitnu operaciju i ugradnju stenta – naveo je Đajić i dodao da je telefon za zakazivanje pregleda 066 408 408 i da je zainteresovanost penzionera za besplatne preglede velika.

Udruženje neurologa, uz pokroviteljstvo predsjednika RS Milorada Dodika, već šest godina organizuje besplatne preventivne preglede, odnosno ultrazvuk krvnih sudova glave i vrata s ciljem prevencije moždanog udara.

– Najveći broj moždanih udara nastaje baš zbog začepljenja i suženja krvnih sudova vrata i glave. Zahvaljujući ovom projektu besplatno je pregledano više od 40.000 ljudi u svim opštinama u RS. Posebno značajno je što smo išli u mala mjesta, gdje stanovnici nikada ne bi imali priliku da urade takav pregled, pogotovo besplatno, jer se na te preglede u nekim zdravstvenim ustanovama čeka dugo – rekao je Đajić i dodao da je ovim pregledima smrtnost kao posljedica moždanog udara smanjena za 50 odsto, te da je višestruko smanjena i invalidnost.

Ovaj projekat, koji je jedinstven u svijetu, Fondu zdravstvenog osiguranja RS donio uštedu veću od 20 miliona KM na ime troškova za lijekove i rehabilitaciju oboljelih.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*