VIDEO: Ponosna i vječna – proslavljen dan Republike

Svečani defile povodom proslave Dana Republike – 9. januara održan je ulicama centra Banjaluke.

Komandir počasne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova RS Vitomir Petričević predao je raport predsjednici RS Željki Cvijanović.

Svečanom defilu prisustvovali su i predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, premijer RS Radovan Višković, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijer Srbije Ana Brnabić, ministri u vladama RS i Srbije, predstavnici RS u institucijama BiH i ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov.

Na Trgu Krajine bili su i predstavnici organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, sin generala Ratka Mladića – Darko Mladić, pripadnici Trećeg /RS/ puka Oružanih snaga BiH, predstavnici diplomatskog kora, te zvanice iz javnog i društenog života i brojni građani.

Povodom 100 godina od ulaska Srpske vojske u Banjaluku, ulicom Kralja Petra Prvog Karađorđevića, u koloni na čelu sa konjanikom, marširali su kadeti Policijske akademije. Kadeti su bili odjeveni u tradicionalnu uniformu srpskog oficira i srpskog vojnika, a u ruci su nosili pukovske zastave Srpske vojske sa kopljima i lentama.

Na polaznoj liniji za svečani defile bili su postrojeni ešaloni Ministarstva unutrašnjih poslova RS i civilnog sektora, a paradni marš, djelo Stanislava Biničkog, izveo je Policijski orkestar.

Svečani defile činili su Zastavni vod, deset ešalona jedinica i pet motorizovanih ešalona Ministarstva unutrašnjih poslova RS, čija su 782 pripadnika dali živote za RS. Civilni sektor su činila 23 ešalona među kojima je jedan motorizovan.

Cvijanovićeva je zahvalila onima koji su stvarali RS i onima koji su je u miru izgrađivali, pozivajući sve da se ujedine u razvoju RS.

Pjesmom “Pukni zoro” zavšen je svečani defile ulicama u centru Banjaluke.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*