Ustavni sud BiH poništio rezultate referenduma u RS

Ustavni sud BiH prihvatio je danas zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i lidera SDA Bakira Izetbegovića za rješavanje ustavnopravnog spora BiH sa RS i poništio rezultate referenduma o Danu Republike koji je u Srpskoj održan 25. septembra.

Ustavni sud je na osnovu Izetbegovićeve apelacije glasovima bošnjačkih i stranih sudija krajem 2015. donio odluku da je obilježavanje Dana RS 9. januara neustavno jer je tog dana i krsna slava Sveti Stefan. Narodna skupština RS je kao odgovor donijela odluku o raspisivanju referenduma na kojem se 99,8 odsto stanovnika koji su glasali izjasnilo da žele da se Dan Republike i dalje slavi 9. januara. Potom je Narodna skupština RS usvojila Zakon o Danu RS kojim je predviđeno da bude nastavljeno proslavljanje Dana RS 9. januara, ali kao sekularnog praznika.

Izetbegović je u međuvremenu podnio novi zahtjev Ustavnom sudu BiH, koji je juče saopštio da je usvojio njegov zahtjev za rješavanje spora u vezi sa odlukom Narodne skupštine RS o raspisivanju referenduma.

– Utvrđeno je da ta odluka nije u saglasnosti sa članovima Ustava BiH zato što je njom utvrđeno referendumsko pitanje o kojem već postoji konačna i obavezujuća odluka Ustavnog suda koju su dužni poštovati svi organi i institucije javne vlasti – istakli su u Ustavnom sudu.

Sudije su poništile rezultate referenduma zato što je on sproveden na osnovu odluke o raspisivanju referenduma za koju je Ustavni sud utvrdio da nije u saglasnosti sa Ustavom, te suprotno nalogu Ustavnog suda iz odluke o privremenoj mjeri suda. I ta mjera, kojom je naloženo da bude obustavljena primjena odluke o raspisivanju refereduma, je donesena na Izetbegovićev zahtjev.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*