Učenik iz Teslića izmislio aplikaciju za brzo čitanje

Android aplikacija za brzo čitanje najnoviji je izum Ognjena Lazića iz Teslića, a od 20. aprila biće dostupna i na tržištu potpuno besplatno i svi će je moći preuzeti na Google play store.

Tako je to zamislio teslićki srednjoškolac, koji kaže da će najkorisnija biti đacima i studentima kako bi poboljšali svoju tehniku čitanja.

– Aplikacija se temelji na različitim tekstovima i knjigama koji istražuju brzo čitanje i govore nam mnogo toga o brzom čitanju. Aplikacija funkcioniše na sistemu da imamo lekcije kroz koje prolazimo i vremenom stičemo znanja o tehnikama brzog čitanja i vježbe kroz koje primjenjujemo sve te tehnike – kaže Lazić, koji je učenik trećeg razreda Srednje škole „Nikola Tesla“ u Tesliću.

Svjetski rekord u brzom čitanju je 4.700 riječi u minutu. Za prosječnog čitaoca to zvuči nevjerovatno jer je prosječna brzina čitanja od 250 do 300 riječi u minuti.

– Pretpostavljamo da će brzina čitanja uz pomoć aplikacije dostići 1.500 riječi u minutu što je za srednjoškolce jako veliki pomak – kaže Ognjen.

Koliko brzo čitaju provjerili su i Ognjenovi drugari iz školskih klupa. Aplikacija im je, kažu, veoma interesantna. Uz pregršt literature sa kojom se svakodnevno susreću u školi smatraju da će im biti korisna.

– Aplikacija je vrlo zanimljiva i korisna pogotovo za nas učenike i sve osobe koje žele da poboljšaju svoj način i brzinu čitanja – kaže učenik Nikola Jelić.

Lazić je na aplikaciji radio samostalno, a inovacija je imao i ranije. Profesori i rukovodstvo škole za njega imaju samo riječi hvale.

– Čast mi je da imamo učenike kao što je Ognjen Lazić. On je jedan u nizu učenika koje je ova škola dala. On nema granica. Gdje god smo bili na takmičenjima on je bio prvi ili drugi – ističe profesor elektrotehnike Bojan Radišković, koji je Lazićev mentor.

Lazić e na sajmu inovacija za mlade u Banjaluci predstaviti aplikaciju za brzo čitanje i nada se novom prvom mjestu. Prošle godine je na predstavio svoju inovaciju štap za slijepe osobe koji je privukao veliku pažnju javnosti. (Atv)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*