Turističke agencije nude zamjenu za plaćena putovanja

Novac građana koji su ranije uplatili agencijama za turistička putovanja i odmore je siguran i biće im ponuđena zamjenska putovanja čim za to budu stečeni uslovi. 

Velibor Babić iz Asocijacije turističkih agencija RS rekao je da postoji i mogućnost zamjene destinacije, te da će građani dobiti vrijednosni vaučer u vrijednosti koju su uplatili. On je poručio građanima da ne brinu i da će iskoristiti svoja putovanja jer postoje odgovarajuće zakonske uredbe da im, ukoliko putovanje ne iskoriste do 2021. godine, bude vraćen novac.

– Nama agencijama biće dostavljeni zamjenski vaučeri iz okolnih zemalja da građani ne idu u te zemlje i da se ne izlažu dodatnim troškovima – rekao je Babić uoči sastanka predstavnika turističkih agencija u vezi sa primjenom zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije o ponudi zamjenskog putovanja za turističko putovanje koje je otkazano ili nije realizovano usljed epidemije izazvane virusom korona.

Babić je rekao da je ukupna vrijednost uplaćenih putovanja na tržištu RS i Srbije, s čijim agencijama sarađuju ovdašnje turističke agencije, oko 180 miliona evra.

Zoran Preradović iz agencije “Unis turs” rekao je da važna pomoć Vlade i Privredne komore RS da turističke agencije ne bankrotiraju, a da građani dobiju mogućnost zamjene putovanja ili da im novac bude vraćen.

– Ako je neko na primjer uplatio 30 odsto novca za neko putovanje, a mi uplatili nekom hotelu 100 odsto, pomenuti novac građanina biće zagarantovan u ugovoru sa našom agencijom i oni će dobiti mogućnost da taj vaučer iskoriste za neko drugo putovanje. Ako to neće, dobiće novac natrag početkom 2022. godine – pojasnio je Preradović.

On je istakao da se smanjuje broj građana koji su prvobitno htjeli da odustanu od putovanja.

– Imam informacije da će građani, ako imaju naš vaučer za neki smještaj u Hrvatskoj, moći da uđu u tu zemlju, a da nemaju nikakve dokaze da nisu bolesni od virusa. Vjerovatno će tako biti u Grčkoj i Crnoj Gori – otkrio je Preradović.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić rekao je da je važno sačuvati poslovanje turističkih agencija, ali i da građani ne dođu u situaciju da im propadne novac koji su uplatili.

On je precizirao da su Vladi predložili evropsku praksu da  građanima budu izdati kompenzacioni vaučeri gdje bi se turističke agencije obavezale da će svim građanima ponuditi zamjenska putovanja na istu ili sličnu destinaciju koja će realizovati tokom ove ili naredne godine kada budu stvoreni uslovi.

– Ako zamjenska putovanja ne realizuju do kraja naredne godine turističke agencije bi bile spremne da svim korisnicima i građanima vrate novac – rekao je Račić.

Turističke agencije iz RS trebalo bi da potpišu protokol o saradnji na sprovođenju zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije o ponudi zamjenskog putovanja za turističko putovanje koje je otkazano ili nije realizovano usljed epidemije izazvane virusom korona. Zaključkom je preporučeno da turističke agencije ponude potrošaču zamjensko putovanje za nerealizovano turističko putovanje koje je u cijelosti ili djelimično uplaćeno zaključno sa 15. martom. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*