Trudnice dobijaju otkaze iako imamo zakone o zaštiti radnika

Sanja Simakić dobila je otkaz na trudničkom bolovanju, iako je bila stalno zaposlena kod istog poslodavca 12 godina.

Tri dana nakon uručenog otkaza, čovjek je zatvorio radnju iz ekonomskih razloga, a bivšoj radnici ostao dužan pet plata i doprinose.

– Svaka druga trudnica dolazi u ovu situaciju u kojoj sam ja, ali ne želi ni da preda tu tužbu ili bilo šta – rekla je Sanja.

Ona je, međutim, presavila tabak i tužila bivšeg gazdu. Sud je potvrdio dugovanja i na tome je ostalo. Poslodavac je osuđen na šestomjesečnu, uslovnu, kaznu, ali Sanja novac nije dobila.

– Uslovna presuda njoj nije riješila problem, odnosno nisu isplaćena dugovanja koja poslodavac ima prema njoj. U ovom slučaju mogućnosti inspekcije okončane. To je situacija sa kojom se dosta često srećemo – rekla je portparol Inspektorata RS Dušanka Makivić.

Isto kažu i u sindikatu kojem se mnogi otpušteni radnici obraćaju za pomoć.

– Moramo priznati da je bilo vrlo malo slučajeva kada su na osnovu prijava radnika ili nas iz sindikata za kršenje radničkih prava poput neisplaćivanja plata ili nezakonitog otpuštanja radnika, posebno trudnica, da su ti poslodavci krivično procesuirani – rekao je šef pravne službe Saveza sindikata RS Goran Stanković.

Kako bi se stalo u kraj nesavjesnim poslodavcima, izmijenjen je i Zakon o poreskom postupku koji predviđa jednomjesečni rok za izmirenje potraživanja prema radnicima i državi.

– Ukoliko utvrđene obaveze ne budu izmirene u datom roku, Poreska uprava RS će preduzeti sve mehanizme prinudne naplate, a to su naplata iz novčanih sredstava, pokretne ili nepokretne imovine, hartija od vrijednosti ili ličnih primanja poreskog obveznika – rečeno je u Porskoj upravi RS.

Međutim, ostaje otvoreno pitanje kako će Poreska naplatiti potraživanja od poslodavaca koji su svu imovinu prethodno prepisali na druga lica, a nemaju prijavljena primanja. Takav je slučaj i sa Sanjinim poslodavcem koji je uložio žalbu na sudsku presudu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*