Tri kandidata u trci za predsjednika SDS-a

Izborna Skupština SDS-a biće održana 15. juna kada će biti izabran novi predsjednik stranke, a u trci za tu poziciju su aktuelni lider Vukota Govedarica, predsjednik Glavnog odbora SDS-a i načelnik opštine Teslić Milan Miličević i jedan od najiskusnijih stranačkih funkcionera i odlazeći ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Datum izborne skupštine zakazan je na današnjem zasjedanju Glavnog odbora SDS-a održanom u Istočnom Sarajevu, a na kojem je definisan način na koji će biti sprovedeni unutarstranački izbori.

Iako danas nije zvanično odlučivano o tome ko su kandidati za predsjednika SDS-a, ipak je raspravljano o imenima koja su se već pojavila u javnosti, a to je da su to Govedarica, Miličević i Šarović. Zanimljivo je da su novinari zabilježili i susret u kafani i razgovor uz kafu pred samu sjednicu Miličevića i Šarovića.

Miličević je već ranije, kada je obznanio kandidaturu za mjesto predsjednika SDS-a, rekao da je ovoj stranci više nego ikad potrebno jedinstvo i pozvao je članove na prestanak podjela. Tada je istakao da ne treba javno da kritikuju jedni druge u SDS-u, već da nude promjene i bolja rješenja za RS.

Govedarica je nakon zasjedanja istakao da je njegov stav da bi se stranka trebala okupiti oko jedne ličnosti, a i ako bude više osoba, i to je, kako naglašava, demokratski pristup.

Kazao je da je na današnjoj sjednici raspravljano i o aktualnoj političkoj situaciji, te da je Glavni odbor i ovaj put potvrdio stav da neće ulaziti u koalicije na nivou BiH, te da će podržati sve inicijative koje su od interesa za RS.

Govedarica je naglasio da je tokom sjednice konstatovano da je ekonomsko-privredni sistem RS neodrživ, te da se ta konstatacija potvrđuje  deficitima u više oblasti, a posebno kada je u pitanju spoljnotrgovinska oblast.

Konstatovao je da građani RS odlaze van, da ne vide perspektivu, te da je 70 posto zaposlenih u RS s platom od 600 KM i da se to što prije mora mijenjati.

Govedarica je rekao da je Glavni odbor SDS-a još jednom potvrdio stav što se tiče članstva u NATO-u i podsjetio da su ministri iz RS u Savjetu ministara BiH u tehničkom mandatu već pet puta skinuli sa dnevnog reda Nacionalni godišnji plan za NATO.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*