Tražio snajperistu da ubije Dodika i Cvijanovićevu

Zijad Halilović iz Lukavca osumnjičen je da je preko društvenih mreža podstrekivao na ubistvo predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednice RS Željke Cvijanović.

Halilović je tražio snajperistu koji bi ubio funkcionere RS.

Portparol MUP RS Mirna Miljanović rekla je, navodeći inicijale osumnjičenog, da je Uprava za borbu protiv terorizma i ekstremizma MUP RS podnijela Republičkom javnom tužilaštvu izvještaj protiv Halilovića zbog sumnje da je počinio krivično djelo javno podsticanje na terorističke aktivnosti. 

– On je osumnjičen da je 23. januara ove godine na svom Fejsbuk profilu iznio lične ideje kojima je podsticao na terorističke radnje, pozivajući na otvorenu likvidaciju najviših zvaničnika RS – pojasnila je Miljanovićeva.

Prema nezvaničnim informacijama, Halilović je na svom profilu pokrenuo inicijativu da se angažuje snajperista kako bi ubio Dodika i Cvijanovićevu.

– Halilović je pozivao i na napade na narod u RS. On je tražio da se angažuje iskusni snajperista koji bi ispunio njegove zahtjeve. Ove prijetnje su shvaćene ozbiljno i Uprava za borbu protiv terorizma i ekstremizma je odmah reagovala – rekao je izvor blizak istrazi.

On je pojasnio je da je ova Uprava prvo utvrdila da nije riječ o lažnom profilu i da je korisnik upravo Halilović.

Tokom istrage ostvarena je i saradnja s MUP-om Tuzlanskog kantona, jer on živi na području Lukavca.

– Policija je pretresla kuću i objekte koje on koristi. Tom prilikom pronađeni su pištolj i ručna bomba, mobilni telefoni i propagandni materijal. Riječ je o radikalnom propagandnom materijalu – istakao je isti izvor.

Pronalazak oružja i bombi potvrđuje da se radi o opasnoj osobi i da je policija opravdano reagovala.

Dodao je i da je za sada utvrđeno da Halilović nije pripadnik vehabijskih ili selafijskih pokreta.

U međuvremenu, Halilović je svoj sporni status obrisao s Fejsbuka. (Srpskainfo) 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*