Studenti zauzeli rektorat, traže da budu ispitane seksualne afere i smanjeno rasipništvo

Stotinak studenata Univerziteta u Banjaluci ušlo je danas u prostorije rektorata i ispostavilo zahtjeve rukovodstvu i rok za njihovo ispunjavanje.

– Spustili smo naše zastave i zauzeli rektorat. Dajemo rok do 16 časova  da se rektor i drugi pojave u rektoratu. Nećemo otići dok ne dođu – istakli su studenti.

Studenti su ispostavili listu sa 30 zahtjeva na koji se, između ostalog, odnose da budu istražene sve afere seksualnog uznemiravanja na Univerzitetu, da bude riješena afera na Tehnološkom fakultetu gdje je radnik studentske službe poljupcima ucjenjivao studentkinje, da najboljim studentima bude ponuđen ostanak na Univerzitetu i da troškovnik Univerziteta bude usklađen sa zakonom.

– Proteste organizujemo danas na 42. godišnjicu Univerziteta jer se enormna sredstva troše na proslavu, a ne izdvajaju novac za osnovne stvari kao što je zapošljavanje stručnog nastavnog kadra – kazao je predsjednik Unije studenata RS Ratko Savić.

Dok studenti u rektoratu čekaju odgovoro na zahtjeve, u Kulturnom centru Banski dvor u toku je svečana akademija povodom 42 godine rada banjalučkog Univerziteta. Na akademiji prisustvuju brojne ličnosti iz javnog života.

Rektor Univerziteta u banjaluci Milan Mataruga rekao je da je ovaj univerzitet mali, ali da teži da bude veći, bolji i svjetski. On je u obraćanju posebno ukazao na značaj vraćanja povjerenja u Univerzitet kao obrazovnu ustanovu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*