Student generacije sedam godina bez posla

Jelena Kolonja iz Banjaluje diplomirala je sociologiju kao student generacije, sada je magistar socijalnog rada, ali već sedmu godinu od tih titula ne može da živi.

Živi u četvoročlanoj porodici u kojoj niko ne radi, roditelji su bolesni, a otac borac prve kategorije. Teško i može da im pomogne, jer zaradi tek ponešto novca. Nadala se da će bar na Fakultetu političkih nauka ispuniti obećanje i zaposliti je kao najboljeg studenta.

– To se sa mojom generacijom nije dogodilo. Od tada intenzivno tragam za poslom, ali do posla ne mogu doći. Na konkusrima, kao što sam rekla, veliki su problemi, velike su manipulacije. Ne znam više kome da se obratim, na koga da apelujem za pomoć. Kao što znate, ima dosta starih i iznemoglih lica, treba im neka pomoć, ali ne vrijedi. Stalni posao i nešto u šta se mogu pouzdati i ponadati nemam, to je sve od danas do sutra preživljavanje – rekla je Jelena.

Na Fakultetu političkih nauka su bez komentara u vezi sa Jeleninim slučajem. Ćute i u Senatu banjalučkog Univerziteta odgovornom za zapošljavanje na fakultetima.

Jelenin brat Mladen kao student treće godine priča da porodica mnogo novca ulaže i u njegovo školovanje. Sve bi, kaže, bilo lakše kada bi bar neko u kući imao posao.

– Bila bi stabilnija finansijska situacija u kući, ostali ne bi morali da toliko sa druge strane pokušavaju neki novac zaraditi. Zašto uvijek imamo da samo podobni dolaze na radno mjesto, a ovi koji su uspješni uvijek budu drugi, treći. Rade neke poslove na crno da bi preživjeli, a ne obavljaju to za šta su se školovali – rekao je Mladen.

Jelena je samo jedna od 74 magistra u RS koji čekaju poziv Biroa za zapošljavanje. Svake godine, samo na banjalučkom Univerzitetu diplomira oko 20 sociologa i socijalnih radnika, a na posao čekaju i po nekoliko godina. (ATV)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*