Stipendije za 98 učenika i studenata u Čelincu

Opština Čelinac ove godine stipendiraće 98 studenata i učenika sa kojima je danas ugovore o stipendiranju potpisao načelnik opštine Momčilo Zeljković.

Po 100 maraka mjesečno dobijaće 46 studenta, a po 60 KM 52 učenika. Među njima je i apsolvent Pravnog fakulteta u Banjaluci Tamara Vrhovac, koja četvrtu godinu dobija stipendiju opštine Čelinac.

– Stipendija znači mnogo, jer ova sredstva možemo da iskoristimo za redovne potrebe da ne opterećujemo roditelje – kaže Tamara.

Prvi put ove godine stipendiju je dobio i student treće godine Poljoprivrednog fakulteta Miroslav Škrbić.

– Ove godine planiram da završim fakultet i da upišem masters ovdje kod nas – rekao je Škrbić.

Stipendija znači puno i učenici trećeg razreda Medicinske škole u Banjaluci Gordani Pavlović.

– Ovo je već druga godina da primam stipendiju i puno mi pomaže, jer živim u porodici u kojoj samo jedan roditelj radi – kaže Gordana.

Zeljković kaže da su ove godine studenti odustajali od opštinskih stipendija, jer su dobili stipendje od ministarstva, pa su umjesto njih u program opštinskih stipendija uključeni i oni koji su bili ispod crte na rang listi.

– Za stipendije je u 2018. godini u budžetu planirano 85.000 KM, odnosno 5.000 više nego prošle. Ostaće nam nešto novca, a koristimo ga za nepredviđene situacije u kojima je učenicima ili studentima potrebna podrška ili kada odlaze na regionalna, republička ili međunarodna takmičenja. Tada opština preuzme troškove putovanja da pomognemo roditeljima i da omogućemo djetetu da može pokazati svoje znanje – objasnio je Zeljković i dodao da prilikom kreiranja rang-listi uyimaju u obzior kvalitet studiranja, socijalni status i pripadnost porodicama poginulih boraca. (K3)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*