Stefanović: Incko mora da prestane da prijeti RS

Potpredsjednik Vlade Srbije Nebojša Stefanović rekao je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko treba da prestane da prijeti RS.

– Njegov posao je da obezbedi stabilnost BiH, a ne da svojim izjavama i činjenjem doprinosi nestabilnosti i porastu tenzija – rekao je Stefanović.

Incko je rekao da bi održavanje referenduma u RS imalo ozbiljne posljedice na BiH i region, da bi to doprinijelo destabilizaciji BiH i da se predsjednik RS Milorad Dodik igra vatrom.

Ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov ocijenio je da se ne može očekivati samo od RS da učini korak nazad kada je riječ o referendumu o Danu Republike, već to treba da urade svi.

Ivancov smatra da bi rukovodstvo RS trebalo da bude razumno jer ne vidi da će rezultat biti išta drugo, osim da će Dan Republike ostati praznik.

– Jednostavno, ne vidim drugačiji ishod, osim ako oni koji su inicirali cijeli proces ne povedu dijalog sa liderima u RS i međunarodnom zajednicom – rekao je Ivancov za “Nezavisne novine”.

Ivancov smatra da je problemu doprinijela uzdržanost visokog predstavnika da Ustavnom sudu BiH da mišljenje o pitanju ustavnosti Dana Republike, koje je 2009. godine pokrenuo lider SDA Bakir Izetbegović.

– Da je tada ukazao na moguće probleme koji mogu proisteći iz toga, možda danas ne bismo imali pitanje referenduma – rekao je Ivancov.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*