SNSD najjači, SDS i Demos rastu, PDP i DNS padaju

Istraživanja poznate beogradske marketinške agencije, koja su u posjedu magazina “Faktor”, pokazuju da su pojačane turbulencije na političkoj sceni RS i BiH u posljednjih nekoliko mjeseci dovele i do određenih oscilacija u rejtingu političkih partija.

U odnosu na istraživanja, koja su rađena početkom maja ove godine, primjetan je pad podrške PDP-u, dok SDS bilježi rast.

SNSD je trenutno na 31,8 odsto, a rejting te stranke oscilira u posljednjih pet mjesecu oko dva odsto.

PDP je sa majskih 11,7 odsto pao na 9,4 odsto, što se može pripisati u javnosti očiglednoj podjeli u okviru te stranke na staru gardu i struju koju predvode Draško Stanivuković i Jelena Trivić pa se na terenu ne prepoznaje šta je zapravo zvanična politika te stranke.

Dolaskom Šarovića na čelo SDS-a jasno se vidi rast najjače opozicione partije, ali ne u svim izbornim jedinicama. SDS je trenutno na 19,9 odsto, a u maju je  rejting te stranke bio 16,8 odsto, što je rast za 3,1 odsto.

Demos je na 7,9 odsto što ukazuje da je ta stranka uspjela da preuzme najznačajniji dio infrastrukture DNS-a, koji je u konstantnom padu i sada je sa 4,1 odsto gotovo izjednačen sa Ujedinjenom Srpskom, koja od maja bilježi rast i trenutno je na četiri odsto podrške. 

Socijalistička partija je sa 9,2 odsto, koliko je imala u maju, pala na 8,4 odsto, dok je NDP Dragana Čavića na samo dva odsto podrške.

Sve ostale ponuđene opcije su imale manje od dva odsto glasova.

Istraživanje javnog mnjenja je provedeno do 4. do 18. septembra na uzorku od 2.440 anketiranih građana u svim izbornim jedinicama na nivou RS.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*