RS dobila drugi kontingent pomoći iz Srbije

Drugi kontingent pomoći Vlade Srbije za RS u borbi protiv novog virusa korona stigao je u Banjaluku.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, koje je u popodnevnim časovima zaprimilo pomoć, saopšteno je da je Vlada Srbije 2. aprila donijela zaključak da 10.000 litara rastvora natrijum hipohlorita donira Vladi RS.

– Ovaj zaključak realizovalo je Ministarstvo poljoprivrede Srbije, a donirano sredstvo za dezinfekciju proizvod je javnog komunalnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija Novi Sad – navodeno je u saopštenju.

Natrijum hipohlorit je sredstvo koje je preporučeno za dezinfekciju površina, prostora i objekata, ali i za vode za piće.

–  Tržište RS ovim sredstvom se snabdijeva isključivo iz uvoza, ali zbog zabrane njegovog izvoza iz nekih zemalja ili otežanog transporta, otežano je snabdijevanje tržišta – pojasnili su iz Ministarstva zdravlja.

Donacija je značajna jer će, kako se navodi, obezbijediti efikasno sprovođenje protivepidemijskih mjera u zdravstvenim ustanovama, ali i u drugim javnim ustanovama zdravlja u RS.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite zahvalilo je Vladi Srbije za dosadašnju pomoć u medicinskoj opremi i sredstvima u trenutku kada se i Srbija suočava sa epidemijom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*