RS danas slavi mir, sporazum koji ga je donio još izgubljen

Na današnji dan prije 21 godine u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran je Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Sporazumom, koji je po gradu domaćinu mirovne konferencije dobio naziv Dejtonski, stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta – RS i FBiH, koji su potpisnici svih aneksa kao ključnih dokumenata za provedbu i funkcionisanje države nastale međunarodnim ugovorom.

Dejtonski sporazum, nakon tronedjeljnih pregovora, parafirali su tadašnji predsjednici Srbije Slobodan Milošević, Republike BiH Alija Izetbegović i Hrvatske Franjo Tuđman. Sporazum je parafiran u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD Vorena Kristofera, a osim njega glavni američki posrednici bili su Ričard Holbruk i general Vesli Klark.

Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu.

RS 21. novembar slavi kao republički praznik i ne rade republički organi i organizacije, organi jedinice lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije i lica koja profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti, dok je u FBiH redovan radni dan.

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da RS podržava izvorni Dejtonski sporazum koji je donio mir i koji funkcioniše dvije decenije, te naglasio da će tražiti da se svih 83 nadležnosti koje su otete i prenesene na nivo BiH dovedu u sklad sa rješenjima iz Dejtona.

– RS podržava Dejton sa stanovišta slova, a ne duha tog sporazuma i zaustavila je ekspanziju i kancerogeno širenje teorije o duhu Dejtonskog sporazuma. Uspijevamo vratiti poziciju poštovanja slova Dejtonskog sporazuma i to će biti naša politika i dalje, imajući u vidu da su visoki predstavnici, zaduženi da provode slovo Dejtona, kršili međunarodno pravo u više navrata i učinili krivična djela međunarodnog karaktera prenoseći nadležnosti na nivo BiH i kršeći prava stečena Dejtonskim sporazumom – rekao je Dodik.

Sva trojica potpisnika sporazuma i bivši međunarodni izaslanik za Balkan i tvorac Dejtonskog sporazuma, američki diplomata Ričard Holbruk su umrli, a original dokumenta je izgubljen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*