Roker u mantiji osvojio srca Mostaraca

Mostarski paroh Radivoj Krulj po mnogo čemu je jedinstven – sluša “Azru” i “Zabranjeno pušenje”, ima šestoro djece i sprema doktorat iz hrvatske povijesti.

Godinama je zaštitni znak srpske zajednice u Mostaru i njen istinski vođa i idol mladih.

– Zbog oca Radivoja mi mlado rado dolazimo u crkvu. On nije strog sveštenik pred kojim se moraš prepodobiti. Kad nas sretne u gradu nabaci “peticu” za pozdrav, pita kako je na fakultetu, našali se – kaže studentkinja Jovana Sudar.

Krulj je sveštenik koji ruši stereotipe. Još u mladostri drugari su ga prozvali Pop-Rok zbog budućeg životnog poziva i muzike koju je slušao, a simpatični nadimak ostao je uz njega i danas.

– Pohađao sam gimnaziju u Bileći i kao mnogi drugi mladići slušao sam “Bijelo dugme”, “Azru”, “Zabranjeno pušenje”. Kad sam odlučio da studiram teologiju prozvali su me Pop-Rok – priča Krulj.

Sjeća se da ga je vijest o rušenju Starog mosta, prije 23 godine, zatekla na gimnazijskom druženju uz muziku.

– Moj drug iz razreda Dalibor Đurasović je plakao zbog mosta, a ja sam ga tješio. I tada mi je rekao: “Hajde da se zakunemo da ćemo se, kad završimo studije, vratiti u Mostar, ja kao ljekar, a ti kao sveštenik”. Obećanje smo ispunili – kaže Krulj.

Kada je prije osam godina preuzeo parohiju, Krulj i njegova supruga su imali troj djece, a u Mostaru su stekli još troje.

– Propovjed djelom je najbolja propovjed. Ne možete kao sveštenik savjetovati ljudima da rano stupaju u brak i rađaju djecu, ako sami izbjegavate roditeljske obaveze – ističe Krulj.

Uz svešteničke i roditeljske obaveze, angažman vjeroučitelja, poslove u vezi sa crkvenom bibliotekom i “Prosvjetinom” školom srpskog jezika i obnovom Sabornog hrama, sprema i doktorat i to iz hrvatske istorije ili kako se zvanično zove hrvatske povijesti. Doktoriraće na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru i kaže nije mu teško da tezu priprema na hrvatskom jeziku.

– Ne treba mi prevodilac, uostalom povijest je riječ srpskog porijekla – kaže paroh Krulj koji s ponosom ističe da poznaje svih oko 5.000 svojih parohijana. (Euroblic)

radivoje-krulj

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*