Razbila muški stereotip, Banjalučanka šampion u ribolovu

Od šeste godine bavi se ribolovom, a sa 13 postala je prvak BiH u sportskom ribolovu i razbila stereotip da je ovaj sport rezervisan samo za muškarce.

Banjalučanka Dunja Popović, koja ima 24 godine, od kada je počela pecati do danas prvak je Banjaluke, a na nivou RS titula joj je izmakla samo jednom u kategoriji lov udicom na plovak.

Osim što se takmiči, prošle godine je postala jedina žena društveni sudija u sportskom ribolovu u Banjaluci, a san joj je da uskoro položi ispit za regionalnog sudiju, odnosno da može suditi na nivou BiH.

– Od malih nogu sam na neki način učestvovala u ekološkim akcijama, gdje sam uz oca zavoljela prije svega prirodu, a pokazao mi je i kako izgleda ribolov. Vremenom sam pokazivala sve veće interesovanje tako da sam se oprobala i u takmičenjima. Za sada ide odlično – priča Dunja.

Na pitanje kakva je konkurencija među ženama, odgovorila je – veoma slaba.

– Veoma malo djevojaka se upušta da bude ribolovac, iako je ovo izuzetno lijep sport, lijepa su druženja, okupljanja, kupovi – kaže Dunja.

Muškarcima je, ističe, neobično kada vide ženu sa štapom za pecanje.

– Ove godine kada sam počela raditi kao sudija, gledali su skeptično u mene, ali nisu znali da sam državni prvak. Tek kada su to saznali su se uozbiljili i shvatili da ima nas žena koje smo posvećene ribolovu. Stvarno to nije samo muški sport, nema razlike i treba svako pokušati – ispričala je Dunja, koja završava Prirodnomatematički fakultet u Banjaluci na smjeru ekologija i zaštita životne sredine.

ribolov-djevojcica1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*