Radnicima “Šuma RS” smanjena primanja

Radnicima “Šuma RS” martovska plata biće manja za sto maraka, jer su izmjenama pravilnika o radu smanjene naknade za prevoz i topli obrok i minuli rad.

U Sindikatu šumarstva tvrde da su rezovi dogovoreni iza kulisa i da radnici nisu imali pojma šta im se sprema. Uprava je novi pravilnik objavila prije sedam dana, a do tada su, tvrde, istekli svi rokovi za žalbu. Od rukovodstva traže hitne pregovore i prijete da će u suprotnom stupiti u štrajk.

– Smanjenjem lilčnih primanja od 100 maraka i više nanijeta je velika šteta radnicima. Ako izmjene dokumenta ne budu vraćene na verziju od decembra prošle godine, radnici su spremni na sve oblike sindikalne borbe. To su, kao prvo, blokada svih šumskih puteva, štrajk glađu i generalni štrajk – kaže predstavnica Sindikata šumarstva Gordana Novaković.

Prije izmjena, na snazi je bio pravilnik donesen krajem godine. Radnici se pitaju zbog čega je tako naprasno mijenjan i to bez obavještenja. Direktor “Šuma RS” Risto Marić im poručuje da pogrešno tumače rezove i tvrdi da nisu smanjene plate, već samo dodaci na plate.

– Direktiva za novi dokument došla je iz Vlade, koja je i sama bila uslovljena. Ovo je nametnuto od strane faktora koji traže od RS i Vlade, kako bi uspjeli da dobijemo određene tranše novca iz kredita MMF-a – ističe Marić.

On je siguran da je priča o štrajku šuplja, a da radnike na to huška prvi sindikalac šumarstva Vlado Pavlović.

– Radnici nemaju zašto da štrajkuju i gubitak mogu da nadoknade, ali samo oni vrijedni, jer gazdinstva koja posluju pozitivno mogu da se izbore za veću cijenu rada – tvrdi Marić.

Pavlović mu odgovara da je tajno smanjenje plata kap koja je prelila čašu.

– Radnici će biti upoznati na zborovima putem oglasnih tabli i sindikalaca na terenu. Reakcija je kod onih koji znaju za ovo već burna i očekujemo veoma burnu iduću sedmicu, jer je to značajno kresanje primanja radnika – kaže Pavlović, koji je na čelu Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira RS. (ATV)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*