Prvi smrtni slučaj u RS od gripa u ovoj godini

Prvi smrtni slučaj od gripa zabilježen je u RS u ovoj godini, a Univerzitetski klinički centar (UKC) RS prijavio je smrtni ishod pacijenta koji je bio pozitivan na virus gripa tipa A.

UKC je ovaj slučaj prijavio 29. januara, a riječ je o osobi starije životne dobi sa višestrukim pridruženim oboljenjima, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo RS.

U RS su tokom prošle sedmice domovi zdravlja prijavili 4.705 akutnih respiratornih infekcija, te 821 oboljenje slično gripu, dok je u bolnicama prijavljeno 27 oboljelih od teške respiratorne infekcije.

Od 20. do 26. januara među oboljelima od teške akutne respiratorne infekcije 12 ih je prijavljeno u UKC-u RS u Banjaluci, devet u dobojskoj bolnici, četiri u bolnici u Bijeljini i dva u bolnici u Trebinju.

Iz Instituta za javno zdravstvo Srpske navode da je od početka sezone 1. oktobra prijavljeno ukupno 60.912 akutnih respiratornih infekcija, 9.718 oboljenja sličnih gripu i 193 teške akutne respiratorne infekcije.

Najveći broj oboljelih od oboljenja sličnih gripu je u uzrasnim grupama od pet do 14 godina, te do četiri godine, dok je u kategoriji teških akutnih respiratornih infekcija najviše u uzrasnim grupama do četiri godine i od 30. do 64. godine.

Iz Instituta za javno zdravstvo napominju da je neophodno redovno pranje ruku toplom vodom i sapunom, pokrivanje usta maramicom prilikom kihanja i kašljanja, te često provjetravanje prostorija, a posebnu pažnju treba obratiti prilikom posjete pacijentima u bolnicama, kao i osobama smještenim u ustanovama za trajni boravak.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*