Prijedorčanka najbolji student na prestižnom univerzitetu u Beču

Prijedorčanka Anja Vujaković zvanično je najbolji student Univerziteta u Beču, a titulu je ponijela među 96.000 studenata prestižnog univerziteta i do nje došla s prosjekom ocjena 10.

Osim perfektnog uspjeha, Prijedorčanka tečno govori engleski, njemački i španski jezik, a već savladava i francuski.

Anja je školovanje nakon studija romanistike završenog u Beču nastavila na prestižnoj Diplomatskoj akademiji, najcjenjenijoj i najstarijoj instituciji ovakve vrste u svijetu. Ova djevojka vjeruje da će je diploma Diplomatske akademije u budućnosti odvesti do pozicije s koje će moći da promijeni svijet.

– To je najstarija diplomatska obrazovna institucija na svijetu, s veoma bogatom tradicijom, uglednim profesorima, modernim programom i veoma bliskim kontaktom sa svim međunarodnim organizacijama u Beču i Briselu, čiji studenti često postanu ambasadori, predsjednici vlada ili država – rekla je Anja.

Kada je krenula na ovo životno putovanje, Anja je znala da, ukoliko hoće da se izdvoji u mnoštvu studenata, osim truda i rada mora da se potpuno posveti fakultetu.

– To znači da ni u jednom momentu ne smijete početi da kalkulišete, da li da pripremim ovaj dodatni tekst za sutrašnje predavanje ili ne, da li da naučim ovaj paragraf iako najvjerovatnije neće biti na ispitu? Odgovor je uvijek da. Niko nije savršen, ali ako očekujete od sebe devedeset odsto, onda nemate šanse da ikada dostignete sto odsto. Uvijek treba stremiti ka perfekciji – rekla je Anja.

Neizostavno pitanje je da li će se poslije završetka studija vratiti u BiH ili će sreću potražiti u zemljama Evropske unije, a odgovor je da to zavisi od poslovnih ponuda koje će dobiti na kraju studija.

– Ako bih u svojoj državi dobila pristojnu ponudu, koja ne mora biti bolja od neke ponude u inostranstvu, i ako bi to bilo u oblasti za koju sam se školovala, vratila bih se rado. Vjerujem da sa četiri strana jezika i diplomatskim obrazovanjem mogu samo pozitivno doprinijeti imidžu naše države u svijetu. San bi mi bio da jednog dana predstavljam BiH u Ujedinjenim nacijama ili da budem ambasador bilo gdje u svijetu – istakla je Anja i dodala da u budućnosti nema želju da se skrasi na jednom mjestu.

Anja naglašava da joj rodni Prijedor mnogo nedostaje jer majku i baku viđa samo nekoliko puta godišnje, ali i da je u Beč otišla očekujući prijateljskiju atmosferu.

– Trebalo mi je mnogo vremena da se naviknem na činjenicu da sam ovdje građanin drugog reda, nepoželjni stranac i da ću za sve morati da se borim deset puta više nego bilo koji Austrijanac. To mi je u neku ruku bila i motivacija. Morala sam da dokažem samoj sebi da mogu uspjeti, uprkos tome što sam deset koraka iza svakoga, samo zbog zemlje porijekla – rekla je Anja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*