Prevaranti uzimaju novac na tuđoj nesreći

Prevaranata je sve više, pa čak i onih koji se koriste tuđom mukom i zloupotrebljavaju humanitarne akcije.

Dok u humanitarnim organizacijama RS broje svaku prikupljenu marku za liječenje teško oboljelih, lažni volonteri trljaju ruke. Da bi prigrabili što više para, zloupotrebili su i ime organizacije “Budimo ljudi”. Od vrata do vrata su tražili pomoć, a onda su i građani posumnjali. Javili su se organizaciji i saznali da su bili prevareni.

– Sada smo imali dva telefonska poziva i rečeno nam je da je u jednom slučaju mladić sa tetovažom na ruci tražio novac za liječenje nekog djeteta, a predstavljao se kao volonter humanitarne organizacije “Budimo ljudi”. U drugom slučaju bila je žena koja je tražila novac – kaže Adriana Basara iz humanitarne organizacije “Budimo ljudi”.

To se ne dešava prvi put. Lažni volonteri se pojavljuju godinama i to sa svakom novom akcijom. Organizacija nikada nije sakupljala pare od vrata do vrata, nego uplatom na žiro-račun. Zato apeluje da građani obavezno traže akreditaciju i dobro se raspitaju kome daju novac.

– I kada ga daju, građani sumnjaju da ide u prave ruke zato što su to većinom prevare. Mislim da se tu ljudi varaju jer uzimaju novac na tuđoj nesreći – rekla je Basara.

Da jedni pomažu, a drugi zarađuju na tuđoj nesreći odavno su upoznati i u policiji. Osobe koje su do sada prijavljene, identifikovane su i predate tužilaštvu.

– Tu se radilo najčešće o krivičnim djelima pronevjera, a u slučajevima gdje inkriminisana radnja predstavlja prekršaj lica su sankcionisana podnošenjem zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom sudu – kaže portparol Centra javne bezbjednosti Banjaluka Marija Markanović.

Najčešće je kršen zakon o javnom redu i miru, za to su izricane kazne od 500 do 1.500 maraka, a ko nije plaćao kažnjen je zatvorskom kaznom od 40 dana.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*