Presretači kreću u lov, vozači smanjite gas

Policijska vozila sa ugrađenim radarskim kamerama “škoda superB“ i „hjundai i30“ predstavljeni su danas u Banjaluci, a već od sutra će kontrolisati vozače u cilju sprečavanja prekoračenja brzine.

Automobili nisu obilježeni policijskim oznakama zbog čega su vozačima veoma teško uočljivi.

Direktor policije RS Darko Ćulum rekao je da su radarski uređaji ugrađeni u dva policijska vozila koja će služiti za mjerenje brzine kretanja vozila na putevima širom RS.

– Ova vozila će raditi na više načina. Radiće u stancioniranom modu i u stanju mirovanja mogu da mjere brzinu kretanja vozila u odlasku i dolasku, nakon toga se obrađuju podaci i šalju se na adrese vozača ako su prekoračili dozvoljenu brzinu. Mogu da rade i u pokretu i da mjere brzinu kretanja svih vozila u odlasku i dolasku, te da se naknadno obrađuju podaci i šalju na adrese vozača. Treći način je da radi u pokretu kao presretač uz dirketnu kontrolu policijskih službenika i tada vozače sankcionišu na licu mjesta – rekao je Ćulum.

On kaže da snimljeni podaci neće moći biti obrisani, te će time biti smanjena mogućnost za zloupotrebu.

Opremu za potrebe MUP-a RS, nabavila je Agencija za bezbjednost saobraćaja RS iz sredstava koja uplaćuju društva za osiguranje, a vrijednost nabavljenih uređaja je 177.000 KM.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović naglasio je da je brzina uzrok svake druge saobraćajne nezgode ili nesreće sa teško povrijeđenim ili poginulim licem, te da će nabavljeni uređaji doprinijeti sigurnosti na putevima i spasiti mnogo života.

Načelnik Uprave policije MUP-a RS Dalibor Ivanić rekao je da će radarski uređaji za početak biti raspoređeni na području Banjaluke i Prijedora, a kasnije i u ostalim dijelovima RS.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*