Preminuo banjalučki kralj kokaina

Slobodan Šolaja iz Banjaluke, jedan od najtraženijih bjegunaca od pravosuđa BiH, preminuo je u 57. godini i sahranjen je na groblju @Sveti [email protected] u banjalučkom naselju Borik.

Šolaja se u bjekstvu nalazio više od 15 godina i o njemu se ništa nije znalo sve do momenta kada je u dnevnom listu “Glas Srpske” osvanula čitulja u kojoj porodica obavještava rodbinu i prijatelje o smrti i detaljima sahrane. Pozivajući se na nezvanične informacije, portal “Srpskacafe” objavio je da je Šolaja umro u Srbiji.

Kralj kokaina, kako su ga mediji nazivali, osuđen je u Okružnom sudu u Banjaluci na osam i po godina zatvora zbog trgovine drogom, odnosno prometa 164 kilograma kokaina čija je vrijednost procijenjena na oko 30 miliona KM. Kokain je krajem 2000. godine iz Paname uvezen u Banjaluku i bio je upakovan u 144 egzotična ćupa koje su na granici otkrili tadašnji pripadnici Republičke uprave carina i kriminalistička policija MUP-a RS.

Šolaja je ubrzo uhapšen i u prvostepenom postupku je 2002. godine osuđen na osam i po godina zatvora. Međutim, nakon presude mu nije određen pritvor, što je on iskoristio i pobjegao iz BiH. Sud je 22. aprila 2003. godine za njim raspisao međunarodnu potjernicu koja je bila na snazi sve do njegove smrti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*