Pozitivni još jedan radnik i dva korisnika doma u Kneževu

Još jedan radnik i dva korisnika Doma za stara lica u Kneževu pozitivni su na virus korona.

U nedjelju je potvrđeno da je virus korona ušao u ovaj dom i da je zaražen jedan od radnika. Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić rekao je danas da su potvrđena još tri pozitivna slučaja iz Doma za stara lica u Kneževu, te da je zaražen i jedna njegovatelj u jednom domu za stara lica u Banjaluci.

– U oba slučaja su preduzete epidemiološke mjere, odnosno uzimanje uzoraka od lica koja su u visokorizičnom kontaktu, dezinfekcija prostora i davanje preporuka o tome kako da dalje budu zbrinjavana lica u ovim ustanovama – naglasio je Šeranić.

On je dodao da je u Domu za stara lica u Kneževu, koji je u privatnom vlasništvu, uzet 21 uzorak od kojih su tri pozitivna, a 18 negativno, te da će nastaviti sa uzimanjem uzoraka svih korisnika ovog i doma za stara lica u Banjaluci koji je takođe u privatnom vlasništvu.

– Mnogi često pitaju da li je virus ušao u domove za stara lica. Mi smo otišli da tražimo virus u domove za stara lica ne čekajući da se on nama prvi javi. Putem zdravstvenog nadzora želimo da djelujemo preventivno na moguću eskalaciju pojave virusa u ustanovama koje su rizične kao što su zdravstvene ustanove, domovi za stara lica i ostale ustanove koje imaju grupni smještaj lica – pojasnio je Šeranić.

U RS je u protekla 24 časa potvrđeno još 19 pozitivnih slučajeva na virus korona od testiranih 209, a od bolesti izazvane ovim virusom oporavila su se 262 lica.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*