Polovina kandidata nije položila prijemni za fakultet

Većina fakulteta dva javna univrrziteta u RS objavila je danas rezultate prijemnog ispita, koji pokazuju da je ostalo mjesta za još najmanje 2.000 brucoša.

Na adresu fakulteta Univerziteta u Banjaluci, gdje je brucoše čekalo 3.123 mjesta, pristiglo je 2.403 prijava kandidata od kojih gotovo pola nije položilo prijemni ispit.

Na Medicinskom fakultetu u prvom upisnom roku stiglo je više prijava nego što je predviđeno upisnom kvotom. Iako su se za 260 slobodnih mjesta prijavila 392 svršena srednjoškolca, prijemni ispit položilo je oko 140.

Gotovo identična situacija je i na Filozofskom fakultetu, gdje je u prvom roku konkurisalo 305 kandidata od kojih je samo 106 položilo prijemni ispit.

Bolje se na prijemnom ispitu nisu pokazali ni svršeni srednjoškolci koji su odlučili da se upišu na neki od fakulteta na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Prema riječima prorektora za nastavu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Ranka Božičkovića, mjesta ima za 2.305 brucoša. U prvom upisnom roku prijavilo se 1.257 kandidata, a na prijemnom je prošla polovina.

Upis primljenih studenata je od 3. do 7. jula, a oni koji u prvom roku nisu uspjeli da se upišu na željeni studij drugu šansu će imati krajem avgusta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*