Policijski radar “ulovio” Banjalučanina u gradu u kojem nije bio nikad u životu

Banjalučanin Miroslav Š. ostao je zatečen kada mu je na kućnu adresu stigao nalog za plaćanje kazne zbog prekoračenja brzine na području Bosanske Krupe.

Nalog bi vjerovatno bio kao i hiljade drugih da su ili Miroslav Š. ili njegov automobil kojim slučajem bili u sporno vrijeme na navedenoj lokaciji, ali kako ga put nikada nije odveo u Bosansku Krupu ovaj Banjalučanin je bio zatečen “čestitkom”.

– Putem pošte mi je dostavljen prekršajni nalog izdat od strane Odsjeka za videonadzor i kamere MUP-a Unsko-sanskog kantona. U prekršajnom nalogu je, pored mojih ličnih podataka, navedeno da sam 21. novembra prošle godine u 5.07 časova počinio saobraćajni prekršaj u Rudaničkoj ulici u Bosanskoj Krupi, gdje sam prekoračio dozvoljenu brzinu kretanja – ispričao je Miroslav Š.

S obzirom da, kako kaže, nikada u životu nije bio, niti prolazio kroz Bosansku Krupu, pa ni 21. novembra kada ga je policijski radar “uhvatio”, Banjalučanin je odbio da plati kaznu.

– U skladu sa važećim zakonskim propisima zatražio sam sudsko odlučivanje pred nadležnim sudom u Bosanskoj Krupi, u kojem ću svakako tražiti vještačenje fotografije radara, ako ona uopšte postoji, jer kao što sam već naveo, ne postoji ni najmanja mogućnost da sam ja ili neko drugi sa mojim automobilom počinio sporni prekršaj – objasnio je Miroslav Š.

Nakon upita u MUP-u Unsko-sanskog kantona su utvrdili da je u pitanju greška policijskog službenika koji je obrađivao podatke sa radara.

– Policijski službenik je omaškom slovo O na registraciji pročitao kao broj 0. Prekršajni nalog je povučen i vozač neće morati da ga plati kaznu – objasnili su u MUP-u Unsko-sanskog kantona.

Miroslav Š. vjeruje da nije jedini koji je na opisani način bio zatečen “čestitkom” iz policije.

– Vjerujem da se slične stvari dešavaju i drugim građanima, pa je krajnje vrijeme da se ovakvim greškama stane u kraj u interesu pravne sigurnosti građana – zaključio je Banjalučanin.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*