Policija traga za ubicama, psi uklonjeni poslije tri dana

Ubijanje sedam pasa u Kneževu, čiji leševi su bačeni pored puta, moglo bi dobiti i sudski epilog s obzirom na to da je policija o tom slučaju obavijestila tužilaštvo.

– Poslije prijave policijski službenici su izvršili uviđaj, a o svemu je obaviješten i dežurni okružni javni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka koji je naložio da se preduzmu sve mjere i radnje u cilju pronalaska izvršioca i rasvjetljavanje krivičnog djela mučenje i ubijanje životinja – izjavila je portparol Centra javne bezbjednosti Banjaluka Marija Markanović.

Šokantne fotografije nezakonito ubijenih pasa su objavila udruženja za zaštitu životinja i građani koji su ih podijelili na društvenim mrežama, što je izazvalo brojne komentare i osudu javnosti.

Leševi pasa su tri dana ležali na livadi u mjestu Ciganka na izlazu iz Kneževa prije nego što ih je opštinska inspekcija u utorak propisno uklonila.

– Poslije prijave građana koju sam dobio u utorak, otišli smo na lice mjesta i pronašli leševe sedam pasa. Angažovali smo jednu privatnu mašinu, iskopali rupu, dezinfikovali i u skladu sa propisima uklonili leševe. Što se nas tiče mi smo uradili sve što je u našoj nadležnosti – rekao je vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za inspekcijske i komunalne poslove u opštini Kneževo Željko Lakić.

Među ubijenim psima lutalicama je i kućni ljubimac porodice Kutić, ženka haskija.

– Naš pas je u subotu otišao do parka, nekih 100 metara od kuće. Kako se nije vratio, krenuli smo u potragu i od komšija saznali da su taj dan ubijali pse lutalice i da je ubijen i naš haski. Majka je sve prijavila policiji – ispričala je Maja Kutić.

Načelnik opštine Kneževo Goran Borojević je rekao da će opština nastojati da ubuduće spriječi ubijanje pasa.

– Psi lutalice su konstantan problem na području Kneževa. imamo podatke da ih ljudi dovoze i iz drugih opština i ostavljaju ovdje – rekao je Borojević.

Stanovnici Kneževa  i udruženja za zaštitu životinja kao krivce su prozvali lovce, ali predsjednik Lovačkog udruženja “Čemernica” iz Kneževa Drago Popović tvrdi da oni nemaju veze sa tim.

– Mi nismo ni organizovali akciju, niti smo učestvovali u njoj. Nekada prije, kada je to bilo dozvoljeno, ujutru su stavljana obavještenja po gradu i sve je rađeno javno. Ko je to sada radio, stvarno ne znam – istakao je Popović.

Predsjednik Udruženja za zaštitu životinja “Kerber” iz Banjaluke Goran Milojević oštro je osudio ubijanje pasa i istakao da je najžalosnije to što su leševi bačeni nekoliko kilometara od centra grada, zbog čega je postojala i opasnost od zaraze.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*