Policija dobila prve moćne “Despote”

Dva “Despota” isporučena su danas MUP-u RS i promovisana u Centru za obuku u Zalužanima.

– Ovo je višenamjensko vozilo koje će služiti ne samo policiji nego i građanima u slučaju poplava i drugih nepogoda, te drugih situacija. Ova vozila su u cilju zaštite naših građana i njihove imovine, a poslužiće i u borbi protiv organizovanih kriminalnih grupa i potencijalnih terorista koji se eventualno pojave na teritoriji RS -rekao je je ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač.

Vlada RS uložila je oko milion maraka u razvoj ovog vozila.

Lukač je istakao da je danas potpisan ugovor za još osam vozila, te izrazio nadu da će jedan broj vozila do kraja godine biti u Specijalnoj antiterorističkoj jedinici.

“Despot” sa svojim pogonom na sva četiri točka pripada kategoriji savremenih oklopnih vozila namijenjenih za djelovanje policije i oružanih snaga.

Osnovni koncept vozila bazira se na višenamjenskoj šasiji sačinjenoj od savremenih sklopova, pogona i prenosa snage, te nezavisnom sistemu oslanjanja koji omogućava visok stepen pokretljivosti u svim terenskim i vremenskim uslovima.

Vozilo se može koristiti za patrolne i izviđačke misije, kao komandno vozilo, za prevoz i podršku jedinica za specijalne operacije, protivterorističku borbu, protivoklopnu borbu, kontrolu granica i teritorije, za osmatranje, kao sanitetsko vozilo i drugo.

“Despot” je u potpunosti domaći proizvod i razvijen je i izrađen u Tehničko-remontnom zavodu u Bratuncu.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*