Policajcima otvoren put do većih penzija

Policijski službenici ubuduće će imati veće penzije jer je Narodna skupština RS usvojila dopune Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima kojima je predviđeno da će lični koeficijent za ostvarivanje prava na penziju biti utvrđivan na osnovu pet godišnjih plata koje su najpovoljnije za policajce.

Ovaj akt je donesen po hitnom postupku radi poboljšanja materijalnog statusa policijskih službenika koji su stekli pravo na ostvarivanje starosne ili invalidske penzije.

– Razlog za donošenje dopuna Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima sadržan je u potrebi za poboljšanjem materijalnog statusa policijskih službenika koji su stekli pravo na ostvarivanje starosne ili invalidske penzije. Dopune zakona su u interesu svih pripadnika MUP-a koji će biti penzionisati – rekao je ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač.

On je naveo da su u toku izrade ovog prijedloga zakona obavljene konsultacije sa Fondom PIO i pribavljena mišljenja drugih nadležnih organa, te zaključeno da je predložena odredba, kada se dovede u vezu sa odredbama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, dovoljno jasna da se izvrši obračun visine penzije za policijske službenike. 

Lukač je dodao da se sve ostalo u postupku ostvarivanja penzije vrši u skladu sa odredbama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Za sprovođenje ovog zakona biće obezbijeđena dodatna sredstva iz budžeta RS.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*