Počela kontrola mesa u tržnim centrima

Inspektori i predstavnici Instituta za javno zdravstvo RS i Instituta “Vaso Butozan” danas su započeli kontrolu ispravnosti mesa u svim tržnim centrima na području Banjaluke, koji prodaju meso iz uvoza.

– Uzeti su uzorci mesa u tržnim centrima koji prodaju meso iz uvoza. Rezultate očekujemo u narednih sedam do deset dana. Biće izvršena analiza mesa na prisustvo antibiotika i bakterija salamonele, stafilokoke i ešerihije koli – kazao je načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove u Gradskoj upravi Banjaluka Janko Kecman.

Prema njegovim riječima, kontrole su pokrenute poslije medijskih navoda o pojavi mesa od oboljelih krava u Poljskoj. Bez obzira na to što je Kancelarija za veterinarstvo BiH ustanovila da na našem tržištu nije bilo distribucije i uvoza spornih pošiljki, u gradskoj inpekciji žele da se, dodatnim kontrolama mesa, uvjere u kvalitet mesa iz uvoza, iz koje god zemlje dolazilo.

– Prema posljednjim informacijama iz Kancelarije za veterinarstvo na području BiH nema mesa iz Poljske, ali bez obzira na to, pokrenuli smo kontrolu mesa iz uvoza, kako bi bili u potpunosti sigurni u njegovu ispravnost – naglasio je Kecman.

Iz gradske inspekcije najavljuju da će uskoro biti kontrolisani i domaći proizvođači, te napominju da će, osim farmi, provjere obuhvatiti i klaonice, mljekare i ribnjake. Tokom tih kontrola, inspektori će provjeravati prisustvo antibiotika, hormona, pesticida i teških metala.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*