Plate i broj zaposlenih opštinara preveliki, mora doći do rezova

Ministar uprave i lokalne samouprave RS Lejla Rešić ocijenila je da mnoge opštine u RS imaju nerealno velike plate administrativnih radnika i da se razbacivanje novca na zarade u lokalnim zajednicama, koje su ponekad veće i od ministarskih, mora zaustaviti.

Rešićeva je rekla da će Vlada ove godine pratiti proces smanjivanja broja zaposlenih u lokalnim administarcijama, ali i tražiti od funkcionera na lokalnom nivou da štede i da novac bolje usmjeravaju.

– Pomoćnik ministra u Vladi RS ima platu od 2.000, ministri od 2.700, dok načelnici odjeljenja u opštinama imaju oko 3.000 KM i više. Pojedini radnici na lokalnom nivou radom opravdavaju svoje visoke plate, ali je mnogo više onih sa kojima to nije slučaj – navela je Rešićeva.

Ona je izjavila da su instrumenti za umanjenje plata u rukama funkcionera na lokalnom nivou, a da je Vlada propisala da odbornički dodatak ne može biti veći od 60 odsto od prosječne plate u RS, ali da može biti i 10 odsto.

– Ne vidimo da se odbornici žrtvuju i da su donijeli odluku da im odbornički dodatak bude 10 ili 20 odsto prosječne plate i tako pokazali odgovornost i štednju – kaže Rešićeva.

Kada je riječ o višku radnika u opštinskim administracijama, Rešićeva je rekla da se taj problem može riješiti raspoređivanjem radnika na druga radna mjesta.

– Najkritičnije je u Hercegovini, gdje ima na stotine radnika viška. Zakon je propisao tri radnika u administraciji na 1.000 stanovnika i cilj nam je da do kraja godine to i imamo – naglasila je Rešićeva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*