Planinari čuvaju kanjon Cvrcke, pomoć stiže i od načelnika

Predstavnici Planinarskog društva “Vilenska vrela” iz Kneževa uputili su Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS inicijativu za zaštitu kanjona rijeke Cvrcke.

U dokumentu se navodi da je ovaj kanjon u Prostornom planu RS do 2025. godine označen kao potencijalno područje Ekološke mreže RS, te da “Vilenska vrela” kao društvo koje se bavi zaštitom prirode ima za cilj obezbjediti status ovog prirodnog dobra.

– Potrebno je utvrditi kategoriju zaštićenog područja i mjere zaštite. Nadamo se da će nakon valorizacije područja od strane Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa i izradom studije zaštite biti utvrđeno da kanjon ove rijeke zaslužuje status zaštićenog područja – navode u Udruženju “Vilenska vrela”.

Planinari su u borbi za zaštitu rijeke sa brojnim kaskadama, slapovima, brzacima i vodopadima dobili i podršku lokalne vlasti i zajednice. U pismu podrške načelnik opštine Kneževo Goran Borojevićem navodi da su planinari iz Udruženja “Vilenska vrela” proveli brojne akcije i radionice za djecu i mlade, te svojim aktivnostima se predstavili kao ambasadori prirodnih ljepota ove opštine i turističkih potencijala RS. 

– Zahvaljujući angažmanu i zalaganju uvijek su uživali podršku opštine u skladu sa našim mogućnostima. Sada smo spremni da pružimo podršku u smislu angažmana ljudi, razmjene informacija, kao i finansijsku podršku za izradu elaborata studije opravdanosti za zaštitu kanjona Cvrcke – navodi  Borojević u pismu podrške.

Podrška je stigla i od Šumskog gazdinstva “Čemernica” Kneževo u čijem se dopisu navodi da je šumsko-privrednom osnovom planirana zaštita izvora pitke vode i očuvanja prirodne ljepote Vilenskog vrela.

Inicijativa za zaštitu Cvrcke je dio projekta „Misli o prirodi”, odnosno velikog trogodišnjeg projekta kojeg realizuje Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Vlada Švedske.

Cvrcka je najveća lijeva pritoka Vrbanje. Izvire na sjeveroistočnim padinama Čemernice, na vododijelnici sa Jakotinom i potocima koji se ulijevaju u Ugar. Za obilazak nestvarnog kanjona rijeke Cvrcke potrebno je od šest do deset časova.

Sa svojim mnogobrojnim vodopadima, kaskadama, strmim liticama i prirodnim toboganima ova lokacija čini veliki izazov za ljubitelje kanjoninga. Dolina Crvrcke je atraktivna za pješačenje, jer cijelom dužinom kanjon prati pješačka staza, sa slikovitim pejzažima i autentičnim vodenicama.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*