Pečete li rakiju po propisima, saznajte najčešću grešku

Nakon što je ispekao šljivovicu i kajsijevaču, na red je došla i rakija od dunje, a domaćin Vlado pripremio je četiri i po tone tog voća sa vlastitog imanja.

Vlado Stokić iz Brčkog kaže da rakiju peče po propisima i među rijetkim domaćinima je koji se strogo pridržavaju savjeta stručnjaka.

– U obzir za preradu u rakiju mogu doći samo konzumne dunje, koje bi išle i na tržište za konzumaciju. Ja, inače, imam uslove za kontrolisanu fermentaciju i klimatizovane prostorijeu kojima se može održavati povoljna temperatura od 18 do 20 stepeni za fermentaciju voća – priča proizvođač rakije iz Brčkog.

Većina sokaćina u RS rakiju pravi prema tradiciji, često ne birajući voće koje se stavlja u kace. Na to već odavno upozoravaju stručnjaci koji insistiraju da se proizvođači oslobode tradicije i prihvate stručne savjete da bi proizveli kvalitetniju rakiju i postali konkuretniji na tržištu.

– Gdje najčešće naši domaćini griješe? U svih pet faza, ali je prva najvažnija koja se odnosi na gajenje voća i kvalitet voća koje uđe u fermentaciju. Jednom rečenicom bih dao odgovor. Ono što ne biste stavili u usta što se tiče voća, nemojte ni u kacu za previranje i za u rakiju – rekao je profesor na Poljoprivrednom fakuletu u Beogradu Predrag Vukosavljević.

Proizvodnja rakije mora biti prije ili kasnije dovedena u red, a to je i jedan od brojnih uslova koje BiH mora ispuniti na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*