Ovo su najveće plate u RS, rekordna blizu 80.000 KM

Banjalučanin zaposlen u bankarskom sektoru bio je rekorder u septembru ove godine zaradivši vrtoglavih 79.000 KM.

Prema podacima Poreske uprave riječ je o najvećem mjesečnom primanju na osnovu radnog odnosa u RS. To znači da je za mjesec rada ubrao 95 prosječnih plata, odnosno 230 prosječnih penzija u RS.

U Savezu sindikata RS kažu da pomenuti iznos nedvosmisleno potvrđuje da u RS vlada socijalna nejednakost i nepravičnost.

– Pitam se, ko je vrijedan toliko, da za mjesec zaradi tolike pare. S druge strane, u finansijskom sektoru mnogo ljudi radi za platu koja ne doseže vrijednost potrošačke korpe za četvoročlanu porodicu. Smatram da svaki radnik treba da zarađuje toliko, da može pristojno da živi. Činjenica je da nam u ovoj oblasti trebaju ozbiljne reforme – kaže predsednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić.

U top deset najplaćenijih još je šest osoba iz finansijskog poslovanja među kojima je troje sa najvećim platama u septembru zaradilo 75.750, 68.567 i 34.054 KM i svi su iz Banjaluke. Jedan Prnjavorčanin zaposlen u prerađivačkoj industriji zaradio je 15.073, dok su dvojica Banjalučana obavljajući za poslove u vezi sa nekretninama i iznajmljivanjem za mjesec inkasirali 17.935, odnosno 10.847 KM.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*