Otvoren novi i rekonstruisani dio UKC, sve klinike na Paprikovcu

Novoizgrađeno sjeverno krilo i rekonstruisani centralni medicinski blok Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS danas su svečano otvoreni čime su sve klinike ove zdravstvene ustanove smještene na jednoj lokaciji na Paprikovcu.

Vrpcu su presjekli predsjednik RS Milorad Dodik i premijerka Željka Cvijanović, u prisustvu generalnog direktora UKC-a Vlade Đajića i ministara zdravlja RS i Srbije Dragana Bogdanića i Zlatibora Lončara.
Dodik je zahvalio što je Vlada RS odlučila da na teret države izgradi centar i dodao da mnoge stvari ne bi mogle da budu urađene bez podrške Srbije.

– Svaki čovjek se mjeri po tome šta ostavi iza sebe. Aktuelna vlast je gradila širom RS uprkos teškoćama sa kojima smo se suočili kao što je bilo i prije nego što je počela izgradnja i rekonstrukcija ovog kliničkog centra. U medicinskom sektoru mora još dosta biti urađeno. Moramo se usmjeriti na podizanje naših kapaciteta i da dajemo najbolju moguću uslugu – rekao je Dodik i dodao da će bolnica u Istočnom Sarajevu biti završena 5. oktobra i da će je nazvati “Srbija”.

Cvijanovićeva je izrazila zadovoljstvo što je kapitalan projekat, u vrijeme raznih izazova, izgrađen u vrijeme mandata Vlade na čijem je čelu.

– On je pokazao da imamo viziju. Zadovoljna sam što je ono što je izgledalo nemoguće, postalo moguće – rekla je Cvijanovićeva, koja je zahvalila ministrima koji su mnogo puta razmatrali na sjednicama Vlade ovaj kapitalni projekat i dali podršku.

Bogdanić je istakao da je ovaj centar djelo jednog tima i zahvalio za podršku Dodiku i Vladi koju su pružili pri njegovoj izgradnji. Lončar smatra da više nema nikakvih prepreka da usluge koje trenutno pružzaju ljekari u Beogradu sada rade njihove kolege i u Banjaluci.

Đajić je rekao da je ovo jedan od najvažnijih događaja u zdravstvu RS.

– Ovdje leži više od hiljadu pacijenata od kojih je više od stotinu teško oboljelih za čije živote se ljekari bore. Zahvaljujem predsjedniku Dodiku, premijerki Cvijanović i ostalima koji su doprinijeli da bude izgrađen ovakav zdravstveni centar i što su stavili zdravlje stanovnika kao prioritet RS – istakao je Đajić.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je poslije nekoliko decenija Banjaluka dočekala da bude izgrađen ovakav klinički centar na Paprikovcu, gdje je osoblje dobilo normalno uslove za rad, a pacijenti vrhunske usluge.

U novoizgrađenom sjevernom krilu biće smješteni Urgentni centar i Patologija, Južno krilo namijenjeno je za poliklinički dio i Kardiohirurgiju, dok će u centralnom medicinskom bloku ležati pacijenti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*