Osumnjičeni za napad iz Čelinca na slobodi, nema dokaza za terorizam

Okružni sud u Banjaluci odbio je prijedlog Republičkog tužilaštva da Aleksandru Radiću (42) iz Čelinca bude produžen pritvor, jer tvrde da nema dokaza da je počinio terorizam poslije čega je Radić pušten da se u nastavku predmeta brani sa slobode.

Radić je osumnjičen da je 30. marta iz ručnog raketnog bacača “zolja” ispalio raketu na zgradu “Agrama” u Banjaluci.

U Republičkom tužilaštvu su rekli da su zatražili od Okružnog suda u Banjaluci da bude produžen pritvor Radiću zbog krivičnog djela terorizam i nedozvoljna proizvodnja oružja ili eksplozivnih materija.

– Sud je ovaj prijedlog odbio kao neosnovan, jer, prema ocjeni sudskog vijeća, dokazi koji su prikupljeni u dosadašnjem toku istrage i koji su sudu dostavljeni ne čine osnovanom sumnju da je osumnjičeni počinio terorizam – rekli su u Republičkom tužilaštvu i dodali da će na ovo riješenje suda uložiti žalbu i nastaviti istragu za navedena krivična djela.

Radićev advokat Mileta Bošković kaže da se začudio kada je obavješten da je slučaj preuzelo Republičko tužilaštvo i predmet označilo kao terorizam.

– Oni su tražili produženje pritvora i tokom ročišta sam tvrdio da nema elemenata za terorizam, niti za produženje pritvora. Vijeće je prihvatilo moje tvrdnje i Radić je pušten na slobodu – kaže Bošković.

Istragu protiv Radića vodilo je Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci, ali je Republičko tužilaštvo 17. oktobra izuzelo ovaj predmet. Ranije mu je na teret stavljeno izazivanje opšte opasnosti, ali je Republičko tužilaštvo ovaj slučaj prekvalifikovalio u terorizam. Osim toga sumnjiče ga i za neovlašćenu proizvodnju i prometa oružja ili eksplozivnih materija.

Prema nezvaničnim informacijama razlog zbog kojeg je tužilaštvo tvrdilo da je Radić počinio terorizam jeste to što je napad izveden u blizini sjedišta Vlade RS, pravosudnih institucija, Poreske uprave i stadiona Fudbalskog kluba Borac. Da se ovaj slučaj može okarakterisati kao terorizam, u tužilaštvu su navodili i činjenicu da je napad uznemirio javnost i da su nakon njega pojedini politički istranački funkcioneri navodili da je narušena bezbjednost u Banjaluci.

Radića je policija sumnjičila da je ispalio raketu na zgradu “Agrama” 30. marta sa ciljem zastrašivanja građana i uništavanja ustavnih, političkih, ekonomskih ili društvenih struktura Republike Srpske. Napadom je, tvrde u tužilaštvu, doveo u opasnost i život radnika obezbjeđenja koji je bio u zgradi.

Raketa je probila šajbu prozora na devetom spratu i udarila u plafon kancelarije. Prema procjenama, od eksplozije pričinjena je šteta od skoro 30.000 maraka na objektu zgrade. Vještačenjem pričinjene štete u ovom napadu utvrđeno da je cijela zgrada “Agrama” mogla da bude zapaljena.

U dokumentima se može vidjeti da u tužilaštvu tvrde da je Radić u ovom napadu imao i pomagače. Tokom istrage pronađena je “zolja” i na njoj biološki tragovi osumnjičenog Radića i još dvije za sada nepoznate osobe. (Srpskainfo)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*