Oprez, SMS prevaranti uduplali tarife

Kad stigneš dopuni mi deset maraka na ovaj broj. U romingu sam, nemam više na računu, a treba mi. Sutra popodne dolazim, pa se vidimo, zvaću te.

SMS poruka sa ovim sadržajem posljednjih dana stizala je na brojeve mnogih korisnika mobilne telefonije kompanije “m:tel”, a riječ je o prevarama koje “ožive” gotovo svake godine u vrijeme godišnjih odmora.

Iako se mnogi samo slatko nasmiju kada prime poruku ovakvog sadržaja i brže-bolje je izbrišu, zasigurno ima i onih koji se sažale na nepotpisanog prijatelja kojem je u tuđini nestalo kredita na mobilnom telefonu. Zanimljivo je da su se ovakve poruke pojavile prije nekoliko godina, i da su prevaranti prvobitno tražili pomoć od pet maraka, da bi sada tarifu uduplali.

Sadržaj poruke je uvijek isti, ali dolazi sa različitih brojeva. Nakon što je dobila poruku ovog sadržaja, Banjalučanka Marijana V. pokušala je da pozove broj sa kojeg je SMS stigao, misleći da je nekome od njenih najbližih zaista potrebna dopuna.

– Zvala sam uporno broj sa kojeg mi je stigla poruka, zvoni, ali se niko ne javlja. Nakon nekoliko bezuspješnih poziva odlučila sam da je izbrišem. Da je nekome zaista bila potrebna pomoć, javio bi se – kazala je ova Banjalučanka.

Poruku istog sadržaja dobila je i Dragana L. koja je ispričala da odavno već zna da kruže lažne SMS poruke.

– Stigla mi je poruka sa broja 066-378-343, imam je sačuvanu u telefonu. Znala sam odmah da je riječ o prevari, jer su i kolegama na poslu ranije stizale poruke istog sadržaja – kazala je Dragana i dodala da kad je pokušala da pozove broj sa kojeg je dobila SMS, dobila je govornu poruku da je birala nepostojeći broj.

U kompaniji “m:tel” kažu da ovakve poruke smatraju zloupotrebom usluga i da brojeve sa kojih dolaze odmah isključuju poslije prijave korisnika.

– Identitet osoba koje zloupotrebljavaju brojeve i šalju ove poruke je nepoznat, jer poruke stižu sa pripejd brojeva za koje ne sklapamo ugovor sa korisnicima. Korisnicima konstantno savjetujemo da ne odgovaraju na takve poruke, ali rijetko ko od njih prijavi da je dobio SMS takvog sadržaja. Korisnicima savjetujemo da ovakve ili slične slučajeve prijave u našem kol centru na besplatan korisnički broj 0800 50 000, kako bismo mogli reagovati u skladu sa opštim uslovima za pružanje telekomunikacionih usluga “m:tela”- istakli su u kompaniji “m:tel”. (Glas Srpske)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*