Novo povećanje plata u ovoj godini

Povećanje plata u RS planirano je i ove godine, a biće obezbijeđeno kroz poreska rasterećenja i smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta, tvrdi premijer Radovan Višković.

On kaže da Vlada kontinuirano pravi analizu stanja kako bi utvrdila mogućnost povećanja plata, a nakon analize će biti poznati svi detalji, između ostalog, na koga će se povećanje odnositi.

– Kad budemo napravili kompletan aranžman, da vidimo iz kojih izvora to možemo, u kom obimu idemo sa povećanjem i kome idu ta povećanja, onda ćemo na vrijeme obavijestiti javnost – kaže Višković.

U Uniji udruženja poslodavaca RS ističu da su pregovori sa Vladom već u toku. U narednih nekoliko dana bi, uvjereni su, trebalo da se definišu mjere kojim će se omoućiti povećanje plata.

– Potrebno je izmijeniti poreske propise i očekujemo da će biti smanjeno oporezivanje rada i samim tim doći će i do povećanja plata – ističe direktor Unije udruženja poslodavaca RS Saša Aćić. 

Ministar za rad i boračko-invalidsku zaštitu Duško Milunović kaže da vlasti u RS intenzivno rade i na povećanju prosječne plate na 1.000 maraka. Za tako nešto, tvrdi, RS ima kapacitete

– Siguran sam da ima dovoljno prirodnih resursa, šuma, žitnih polja, energetskih potencijala, koji uz izuzetne ljudske resurse mogu da obezbijede ukupni ekonomski napredak – kaže Milunović.

Vlada je plate svim radnicima povećala sredinom prošle godine. Smanjen je tada oporezivi dio plate, a Vlada se u te svrhe odrekla 60 miliona, dok 20 miliona maraka za prošlogodišnje povećanje plata izdvajaju lokalne zajednice. (ATV)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*