Novi doktor bogoslovskih nauka iz Živinica kod Kneževa

Sveštenik  Ratko Hrvaćanin iz Živinica kod Kneževa odbranio je doktorsku disertaciju pod naslovom “Istorijsko-bogoslovska analiza srpskih štampanih liturgijara iz XVI vijeka”na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

Hrvaćanin je trenutno sveštenik u Žiči kod Kraljeva i vjeroučitelj u Osnovnoj školi Svetozar Marković u Kraljevu.

Kandidat je u uvodnom izlaganju ukratko predstavio sadržaj i osnovne smjernice svog istraživanja. Potom je pregledno izložio osobenosti liturgijskog poretka srpskih štampanih liturgijara iz XVI vijeka i njihovu bogoslovsku analizu. Zatim su uslijedila zapažanja i pitanja članova komisije. Kandidat je vrlo uspješno odgovarao na pitanja i time pokazao izuzetno znanje i stručnost iz oblasti koju je predstavljao.

Utisci komisije završeni su izlaganjem mentora prof. dr Vladimira Vukašinovića, koji je između ostalog ukazao i na značaj ove teme za liturgijski život Srpske pravoslavne crkve. Trudoljubiv rad i predanost kandidata komisija je ocenila najvišom ocjenom, cum laude. Tako je Srpska pravoslavna crkva dobila još jednog doktora bogoslovskih nauka.

Hrvaćanin je rođen 25. juna 1985. godine u Banjaluci. Bogosloviju Svetog Petra Dabrobosanskog u Foči je završio 2004. godine sa odličnim uspjehom. Na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu je diplomirao 2008. godine sa prosječnom ocenom 9,42 dobivši nagradu za studenta generacije i nagradu Fonda Potporučnik Borko Nikitović. Akademske 2010. godine je završio master studije na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu odbranivši master rad o temi “Uticaj eshatologije na eklisiologiju u savremenoj teologiji” pod mentorskim rukovodstvom episkopa prof. dr Maksima Vasiljevića.

Akademske 2010/11. godine je upisao doktorske studije teologije na istom fakultetu i u zakonskom roku položio sve ispite predviđene studijskim programom.

Otac Ratko je uspješan autor više bogoslovskih radova koji su ga predstavili naučnoj javnosti i dali priliku javnosti da se upozna sa bogoslovskom mišlju i radom ovog mladog i revnosnog pastira Srpske pravoslavne crkve.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*