Noćna mora za očeve – čak svaki četvrti nije otac djeteta

Direktor Zavoda za sudsku medicinu RS Željko Karan rekao je da sedmično prime dva do tri zahtjeva za utvrđivanje očinstva, što odgovara i stanju u regionu.
Karan je istakao da je, prema dosadašnjoj evidenciji, svako četvrto testirano očinstvo negativno što se, takođe, uklapa u regionalni i evropski prosjek.
– To ne znači da svaki četvrti otac nije otac svog djeteta, već od rizičnih grupa koje se testiraju ili u kojoj neko ima razloga za sumnju otprilike u 25 do 30 odsto slučajeva nisu biološki očevi – naveo je Karan.
Prema njegovim riječima, zahtjevi za utvrđivanje očinstva mogu biti privatni i sudski i kreću se u omjeru pola-pola.
– Privatni zahtjev najčešće podnose očevi ili majke kada postoji određena sumnja, te prije upuštanja u bilo kakve druge postupke pravne prirode, žele da znaju na čemu su, dok sudski zahtjevi uglavnom pristižu tokom razvoda braka zbog zahtjeva za alimentaciju ili osporavanja očinstva – pojasnio je Karan.
On je istakao da zavisno od situacije u kući zahtjeve podjednako često podnose i očevi i majke.
– Otac podnosi zahtjev kada sumnja u očinstvo, a majke uglavnom kada žele te sumnje otkloniti – dodao je Karan.
On je naglasio da se rezultati dobiju najkasnije za pet dana, dok je cijena analize 250 KM po uzorku.
– Od osobe koja žele izvršiti testiranje prikuplja se uzorak bukalne sluznice, odnosno vatiranim štapićem se prikupe ćelije s unutarnje strane obraza iz usta od oca i djeteta. Nema boli niti uzimanja krvi – pojasnio je Karan.
U Zavodu izbjegavaju testirati uzorke koje je neko drugi uzeo da ne bi bilo podmetanja, a radi sigurnosti fotografišu se i roditelji i djeca koja se dovode na analizu, dok roditelji moraju ostaviti kopiju lične karte i rodni list za dijete.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*