Najskuplja kuća u RS prodata za 1,1 milion, a stan za 340.459 KM

Najskuplja kuća prodata prošle godine u RS nalazi se u Banjaluci, a kupac je za nju platio čak 1,1 milion KM.

Najskuplja prodata kuća imala je 203 metra kvadratna površine, a u cijenu je uračunato i dvorište veličine 309 kvadrata.

Astronomsku vrijednost ove nekretnine dodatno oslikava činjenica da bi je radnik sa prosječnom platom u RS mogao zaraditi za 103 godine. Za kupovinu je potrebno 1.240 prosječnih mjesečnih plata u RS, ako se uzme u obzir da je prosječna plata isplaćena u januaru ove godine iznosila 887 KM.

Prema podacima iz registra cijena nepokretnosti koji vodi Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove, lani je u RS vrijednost prometovanih kuća, stanova, zemljišta i drugih nepokretnosti dostigla 395,08 miliona KM.

Nekretnine u Banjaluci dostižu najviše cijene, pa se i najskuplje prometovani stan u prošloj godini nalazi u gradu na Vrbasu. Cijena najskuplje prodatog stana iznosila je 340.459 KM, a riječ je o nekretnini od 134 kvadrata sa tri garažna mjesta površine 43 kvadrata i podrumom od dva kvadrata.

Ekonomista Zoran Pavlović kaže da kupovina nekretnina vrijednih stotine hiljada maraka pokazuje veliku raslojenost među stanovništvom.

– Činjenica da ima onih koji mogu platiti automobil 300.000 KM, stan isto toliko i kuće skuplje od milion maraka potpuno je neprimjerena ekonomskoj i socijalnoj situaciji u RS i pokazuje visok stepen raslojavanja, jer postoje građani koji jedva sastavljaju kraj s krajem. To se dešava zbog loše poreske politike – ocijenio je Pavlović i naveo da takvo stanje dovodi do izražene korumpiranosti u društvu i nedostatka poreskih prihoda u budžetu. (Glas Srpske)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*