Na pomolu uvođenje strožijih mjera zbog virusa korona

Tim za praćenje sprovođenja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije predložio je danas pooštravanje i uvođenje strožih epidemioloških mjera za borbu protiv virusa korona na cijeloj teritoriji RS, te da lokalne zajednice, načelnici, gradonačelnici i nadležna lokalna tijela budu upozoreni i pozvani na odgovornost, jer su evidentne manjkavosti u sprovođenju i kontroli zaštitnih mjera na lokalnom nivoi.

– Rukovodstva opština i gradova snose veliku odgovornost za “pucanje” komandnog lanca za neprovođenje mjera Republičkog štaba. U većini opština i gradova gotovo da se mjere dezinfekcije uopšte ne sprovode, a smanjen je ili čak i prestao i nadzor u prodajnim objektima i institucijama. 
Takođe, utvrđeno je da skoro da i nema aktivnosti putem medija ili društvenih mreža, letaka i plakata kojim lokalne zajednice upozoravaju i pozivaju na neophodnost sprovođenja mjera – navodeno je u saopštenju Tima za praćenje sprovođenja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije. 

Tim ocjenjuje da porast broja hospitalizovanih kovid pacijenata prijeti da uruši zdravsteni sistem čiji su smeštajni i ljudski kapaciteti pred limitom. Ovaj tim podsjeća da lokalne zajednice imaju mogućnost da uvode i strože mjere od onih koje donosi Republički štab u zavisnosti od situacije na lokalnom nivou.

– Evidentno je, pak, da pojedini lokalni krizni štabovi, i to u zajednicama gdje je najkritičnija situacija, nisu preduzeli ništa da pokušaju staviti pod kontrolu rast novooboljelih. Zakonom su vrlo jasno definisane nadležnosti i odgovornost lokalnih zajednica u toku epidemije ili stanja u kojima su ugroženi životi građana. Zato smatramo da je neophodno upozoriti sve opštine i gradove na obavezu poštovanja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije, ali i zakona koji regulišu odgovornost načelnika, gradonačelnika odnosno rukovodstava lokalnih zajednica – navedeno je u saopštenju.

Tim za praćenje sprovođenja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije smatra da ukoliko se hitnim restriktivnijim mjerama ne zaustavi rapidan rast broja zaraženih virusom korona, zdravstveni sistem neće moći da zbrine sve pacijente niti im pružiti adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

Svi prijedlozi i zaključci sa današnjeg sastanka Tima za praćenje sprovođenja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije dostavljeni su Republičkom štabu i Savezu opština i gradova RS. Sjednica Republičkog štaba za vanredne situacije biće održana danas u Banjaluci.

Predstavnici medicinske struke tražili su juče na sastanku Glavnog koordinacionog tima da na današnjoj sjednici Republički štab razmotri uvođenje strožih mjera, koje se trenutno primjenjuju u zemljama u okruženju. Oni su istakli da je to neophodno kako bi bio zaustavljen rast broja zaraženih virusom korona i zabrinjavajuće povećanje broja hospitalizovanih građana.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*