Muškarac iz Čelinca osuđen za napad “zoljom” u Banjaluci

Aleksandar Radić iz Čelinca osuđen je danas u Osnovnom sudu u Banjaluci na dvije godine zatvora za ispaljivanje projektila iz ručnog raketnog bacača “zolje” na zgradu koncerna “Agram” u Banjaluci 30. marta 2018. godine.

Radić je krivim proglašen na osnovu optužnice koja ga tereti za izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja ili eksplozivnih materija. Radić je rekao da će se žaliti na presudu, te da je očekivao oslobađanje.

Optužnica ga tereti da je u 23.40 časova ispalio projektil na zgradu u kojoj je bio radnik D.D. zaposlen na poslovima obezbjeđenja. Raketa je pogodila deveti sprat objekta, gdje su smještene poslovne prostorije jednog društva za osiguranje, te je eksplodirala, probila prozor na zgradi i završila putanju u plafonu kancelarije. Usljed eksplozije izazvana je opasnost po život D.D. i prouzrokovana šteta u iznosu od 29.129 KM.

U optužnici je navedeno da je Radić nakon toga u blizini odbacio prazan lanser ručnog raketnog bacača i pobjegao.

Napad je uznemirio Banjaluku jer se odigrao u naseljenom dijelu grada. Radić je uhapšen početkom oktobra 2018. godine u Banjaluci.

Republičko javno tužilaštvo ga je u početku sumnjičilo da je počinio terorizam i zbog toga mu je određen pritvor. Okružni sud u Banjaluci je kasnije odbio da mu produži pritvor i utvrdio da se u ovom slučaju ne radi o terorizmu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*